Lammetjesdag Rhedense Schaapskudde

REGIO – Morgen, zondag 31 maart van 10:00 tot 16:00 uur organiseert de Rhedense Schaapskudde voor de 25ste keer Lammetjesdag bij de Schaapskooi in Rheden.

Naar verwachting zullen ongeveer 6.000 mensen Lammetjesdag bezoeken om lammetjes te adopteren, demonstraties schapen drijven te zien, te leren over schapen, de honden en het werk van de Rhedense Schaapskudde.

Activiteiten

De Rhedense Schaapskudde, Natuurmonumenten, IVN afdeling Oost-Veluwezoom (Natuur en Educatie) en Imkers vereniging De Bijenstal zorgen voor presentaties over de zo belangrijke natuur. Want, waar zouden we zijn zonder bomen, zonder bijen, zonder spelen in het groen, zonder zorg voor natuur en voor de mens?

Daarnaast zijn er demonstraties schapentraining met de honden Ezra, Jura, en Tess. Kinderen kunnen bezems maken, spelen met wol, tekenen/kleuren, zich als een lammetje laten schminken en in de draaimolen zitten. Het Rhedens Fanfarecorps speelt tussen 12.00 en 14.00 uur.

Adopteer een lammetje

De lente is weer aangebroken en in het weekend van Lammetjesdag, is het voor het eerst in weken weer mooi weer. Een goede gelegenheid om lekker de natuur in te gaan. Graag nodigt de Rhedense Schaapskudde u uit om de schaapskooi te bezoeken om een lammetje te adopteren (ook als u dat al heeft gedaan).

Op 1 februari van dit jaar is het eerst lammetje geboren en via de ‘lammetjesteller’ op de website van de Rhedense Schaapskudde heeft u wellicht al kunnen zien dat er in de weken daarna uiteindelijk 138 lammetjes zijn geboren. Hoe leuk is het om één van die lammetjes te adopteren?

Voor € 25,00 adopteert u een lammetje. U ontvangt dan een geboortekaartje met een door u gekozen naam en u mag dan in de wei een lammetje uitzoeken. Met het geboortekaartje kunt u nog de gehele lammerperiode het lammetje blijven opzoeken om te aaien. De lammerperiode duurt nog tot en met april.

Geschiedenis

Ooit gestart om de Rhedense bevolking de jonge lammetjes en hun moeders te tonen, is de Lammetjesdag in Rheden uitgegroeid tot een leerzaam en gezellig evenement waar jaarlijks meer dan 5.000 mensen uit heel Nederland op af komen.

De lammetjes die in februari zijn geboren, zijn niet langer baby’s, maar speelse jonge schapen die om hun moeder draaien en de weide over rennen. Zij worden door de herders en hun honden getraind om straks de heide te begrazen, bij de kudde te blijven en niet te verdwalen. Daarmee zorgen de schapen dat de heide met haar planten, insecten en vogels blijft bestaan.

Winkeltjes en kraampjes

In de winkeltjes kunt u genieten van pannenkoeken, wafels, olijven, honing, natuur producten, Veluwse streekproducten, wollen beestjes, knuffels en nog veel meer.

Praktische informatie

De 25ste Rhedense lammetjesdag begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur, het vindt plaats bij de Schaapskooi op Landgoed Heuven, vlakbij het bezoekerscentrum (Transferium) van Natuurmonumenten.

Kom op de fiets of met het openbaar vervoer

In verband met het aantal bezoekers kunt u beste lopend, met de fiets, of het openbaar vervoer te komen. De trein en bus Arnhem/Dieren en Zutphen/Arnhem stoppen ieder uur in Rheden op loopafstand van de schaapskooi.

Mocht u toch met de auto komen, dan kunt u gratis parkeren bij het bezoekerscentrum (Transferium) van Natuurmonumenten. Aanwijsborden helpen u de juiste route te vinden. Wanneer de parkeerplaatsen vol zijn, wordt u doorverwezen naar parkeer gelegenheid in en nabij het dorp Rheden. Er geldt tijdens lammetjesdag een parkeerverbod voor de Veluwezoom (bosrand en Straatweg). Voor de verkeersafwikkeling werkt de organisatie samen met de politie, de gemeente Rheden en de verkeersregelaars van Rheden voor Oranje.

Voor de Veluwezoom geldt op zondag 31 maart een parkeerverbod buiten de aangewezen parkeervakken, de politie zal het parkeerverbod handhaven.

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op: www.schaapskudde.nl

Lees ook:

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden