Tentoonstelling Gruwelijk Lekker in Openluchtmuseum

Foto: Openluchtmuseum

Vanaf vrijdag 29 maart opent het museum haar deuren voor het hoogseizoen met een nieuw jaarthema: Gruwelijk Lekker. Ontdek smaken door de eeuwen heen.

Ooit vonden Nederlanders gebakken hond heerlijk en gruwden ze van knoflook en koffie. De (on)smakelijke verhalen over eten ontdek je in het Nederlands Openluchtmuseum. We nemen je mee aan de hand van tien smaken uit de historie, die je onder andere terug gaat zien in een tentoonstelling. Is het Gruwelijk of lekker? Dat mag je zelf bepalen.

Smaak en geur

Door de geschiedenis heen zijn er veel gerechten of ingrediënten die we nu afschuwelijk vinden of juist heel lekker. En in de loop van je leven kan je mening over wat lekker is of niet ook nog veranderen. Daarbij: wat jij afschuwelijk vindt, vindt een ander weer heerlijk. De basis voor je oordeel is de smaak of geur van een gerecht, het uiterlijk, het imago of een taboe. Wist je dat men vroeger hond at of dat knoflook in ons eten lang niet altijd vanzelfsprekend is geweest?

Gruwelijk of lekker?

In Gruwelijk Lekker nemen we 10 gerechten en ingrediënten uit een tijdvak van de Nederlandse geschiedenis onder de loep. Het is ‘historisch’ eten, maar je kunt je er nu nog prima mee voeden. Willen we dat wel of willen we dat niet? En waarom het één wel en het ander niet? Ontdek wat je lekker vindt, wat meteen onsmakelijk lijkt en waar je nieuwsgierig naar bent geworden. Bekijk het eten van verschillende kanten, ga op onderzoek uit en trek je conclusies: is het Gruwelijk of Lekker?

De tentoonstelling is vanaf 29 maart te vinden in het Entreegebouw. Ga meteen rechts, bewonder de Canon van Nederland, en kom uit bij de tentoonstelling Gruwelijk Lekker in zaal 4.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden