Gelders jongerendebat op 13 maart in Provinciehuis

Foto: Jong Gelderland kiest

Op 13 maart vindt het Gelderse jongerendebat plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis, van 16.00-18.00 uur. Statenleden en lijsttrekkers van verschillende politieke partijen gaan in debat met jongeren.

Dit doen zij aan de hand van stellingen waar de meningen nogal uiteen kunnen lopen. Zoals de stelling “Iedere Gelderse jongere moet de Duitse taal leren.” Of: “Alle Gelderlanders moeten buiten de spits gratis gebruik kunnen maken van streekbussen.” Ook debatteren de politici met de jongeren over de stelling “Autorijden in Gelderland moet goedkoper worden.” U bent van harte uitgenodigd om bij het debat aanwezig te zijn. Graag vooraf aanmelden.

Tim Hofman

Het Debatbureau onder leiding van Frits Bloemberg heeft de regie in handen van het debat. Daarnaast is programmamaker Tim Hofman aanwezig om de jongeren extra scherp te houden en feedback te geven op de debatten. De jongeren komen goed beslagen ten ijs. Naast het feit dat zij al uitblinken in debatteren hebben zij zich goed voorbereid op de confrontatie met de politici. Zij durven echt het gesprek met de politici aan te gaan op onderwerpen die voor hun van belang zijn.

Jongeren gaan in debat met:

  • GroenLinks afgevaardigde Paul Smits
  • CDA Gedeputeerde Bea Schouten
  • D66 Lijsttrekker Michiel Scheffer
  • ChristenUnie Bram van Riezen
  • 50PLUS Marcel Bruins
  • SP Maurits Gemmink
  • Lokale Partijen/Code Oranje Lara Minnaard
  • PvdA Jan Daenen
  • VVD Frederik Peters

Gelderland Experience

Provincie Gelderland brengt de Provinciale Statenverkiezingen onder de aandacht van jongeren door hen te laten zien wat de provincie zoal doet. Andere activiteiten de komende periode:

* De mobiele escaperoom ‘Gelderland Experience’ toert van 6 februari t/m 20 maart 2019 langs verschillende mbo-scholen in Gelderland. In een programma van 1,5 uur moet een klas de wereld van de ondergang redden. Zo leren de studenten op een interactieve manier welke taken de overheid uitvoert, en specifiek provincie Gelderland zoals onderhoud van wegen en zorgen voor een werkend wifinetwerk. Ook na de verkiezingsperiode rijdt de escaperoom door de provincie. * YouTuber Kevin Keukelaar vlogt in Kevin’s Provincie vlogs over verschillende verkiezingsonderwerpen. Wekelijks verschijnen er nieuwe afleveringen. Bekijk hier alle vlogs.

* Verkiezingsfestivals op 20 maart 2019 Op 20 maart 2019 worden op 4 mbo-scholen verkiezingsfestivals gehouden: op ROC Rivor in Tiel, RijnIJssel in Arnhem, ROC Nijmegen in Nijmegen en het Graafschap College in Doetinchem. De scholen staan die dag in het teken van de verkiezingen. * Stemhulp www.youngvoice.nl helpt jongeren om een politieke partij te vinden die bij hen past. Door stellingen te beantwoorden en video’s te bekijken die de stellingen onderbouwen, krijgen ze een stemsuggestie.

* De provincie deelt video’s over de debatten, stellingen, foto’s, video’s en berichten via Instagram en Facebook #ditdoetdeprovincie

Aanmelden debat en meer informatie U kunt zich aanmelden om aanwezig te zijn bij het debat via [email protected] Meer informatie via www.gelderland.nl/jonggelderlandkiest.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden