Dierentransporteur Ton van Maanen vijftig jaar bij Burgers Zoo

Foto:

Transporteur Ton van Maanen is op 6 januari 2019 maar vijftig jaar werkzaam voor het Arnhemse dierenpark. Hij maakte alle grote nieuwbouwprojecten mee en vervoerde tientallen bijzondere diersoorten.

Ton van Maanen kwam op 6 januari 1969 – twee maanden voor zijn vijftiende verjaardag – officieel in dienst bij het toenmalige Burgers’ Natuurdierenpark aan de Schelmseweg. Hij begon als manusje-van-alles op allerlei afdelingen en leerde het vak door mee te draaien met de ervaren dierverzorgers. Ton van Maanen werkte op alle toen bestaande afdelingen. In de weekenden was hij vaak vanaf zaterdagmiddag verantwoordelijk voor alle werkzaamheden bij de dieren. Die grote zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid heeft hij altijd zeer gewaardeerd. ’s Avonds alleen vijfentwintig leeuwen naar hun nachtverblijf leiden, was toen bijvoorbeeld heel normaal.

Schommelende ijsbeer

Ton van Maanen kan zich moeiteloos een aantal bijzondere gebeurtenissen herinneren. Zo kwam hij eens hondsberoerd in Arnhem aan, nadat hij bij Zoo Antwerpen een ijsbeer had ingeladen voor transport. Het honderden kilo’s zware roofdier schommelde de hele reis van links naar rechts en van voren naar achteren. Daardoor was Van Maanen flink wagenziek toen hij eindelijk weer in de Gelderse hoofdstad arriveerde.

Bekeuringen

In zijn vijftigjarige dienstverband heeft Van Maanen met zijn vrachtwagens, bestelbussen en overige bedrijfsvoertuigen honderdduizenden kilometers afgelegd. Toch zijn de bekeuringen die hij in al die jaren heeft ontvangen op één hand te tellen. Eén bekeuring had een niet-alledaagse oorzaak: toen het stoplicht plotseling erg snel van oranje op rood sprong, was het veiliger om met een 2.500 kilo zware breedlipneushoorn achterin te nog snel even door rood te glippen.

Veelzijdig werk

Tegenwoordig vervoert Ton van Maanen niet alleen allerlei diersoorten van en naar Arnhem, maar leegt ook containers met verschillende soorten afval. Ook vult voorraden aan met zeer uiteenlopende materialen. Hij ondersteunt daarmee verschillende afdelingen, zoals receptie, kantoor, biologen, dierverzorging, horeca en de technische dienst. Op 6 maart 2019 viert Ton van Maanen zijn 65ste verjaardag en hoopt hij nog bijna twee jaar tot aan zijn pensioen bij Burgers’ Zoo in deze functie te werken.

 

Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden