Zijlstra ziet veel ruimte voor continuïteit

Het buitenlands beleid zal onder minister Halbe Zijlstra weinig verschillen van zijn voorgangers van de afgelopen jaren. ,,Ik zie veel ruimte voor continuïteit”, zei de bewindsman woensdagavond bij de behandeling van zijn begroting.

Volgens hem hebben zijn voorgangers het goed gedaan. Hij is de opvolger van PvdA’ers Frans Timmermans en Bert Koenders. Zijlstra heeft niet het gevoel dat hij iets moet repareren. ,,Bij mij is geen noodzaak tot revolutionaire veranderingen.”

Hij zet in op de Europese Unie. Deze samenwerking moet slagen nu de Amerikanen zich terugtrekken, zei hij. Verder zijn de Verenigde Naties belangrijk voor de vrede en stabiliteit en blijft de NAVO de hoeksteen voor de veiligheid.

Wel zal hij wat eigen accenten zetten in zijn ,,realistisch” beleid. Hij noemde daar als voorbeeld de Golfregio. De VVD-minister maakte duidelijk dat hij de dialoog wil met Saudi-Arabië en Iran. ,,Dit is een speerpunt die ik zal neerzetten.”

De nieuwe bewindsman wil ook draagvlak in het binnenland zoeken voor het buitenlands beleid omdat ze nauw met elkaar zijn verboden. ,,Kijk naar MH17, kijk naar terrorisme.” Er zullen gastlessen worden gegeven op scholen en universiteiten. Ook gaan diplomaten dorpen en steden bezoeken om het beleid uit te leggen. Consulaire dienstverlening is een kerntaak van het ministerie.

Zijlstra kwam de Kamer tegemoet op het punt van het Mensenrechtenfonds. Partijen willen dat dat verhoogd wordt. Hij gaat dat volgend voorjaar proberen. Ook gaat hij kijken naar wensen voor extra inzet voor onder meer godsdienstvrijheid, mensenrechtenstrijders en journalisten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen