Maand van de Geschiedenis in het Airborne Museum

Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek staat in oktober geheel in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Tijdens deze maand organiseren ruim 550 musea, archieven, bibliotheken en overige culturele instellingen in oktober circa 1.000 boeiende activiteiten voor jong en oud door heel Nederland. De elfde editie van de Maand van de Geschiedenis heeft het thema Vriend & Vijand.

In de maand oktober is er van alles gaande in het Airborne Museum rond het thema Vriend & Vijand. Op verschillende plekken in het museum worden bijzondere vriendschappen en onverwachte vijanden zichtbaar in de speciale Vriend & Vijand Ontdekkingsroute. Bezoekers  krijgen bijzondere ontmoetingen tussen vriend en vijand uit de collectie van het museum te zien. De hele maand oktober is de route te volgen.
   
Creatief in het museum tijdens de herfstvakantie
Ook in de herfstvakantie organiseert het Airborne Museum diverse activiteiten. Van 11 tot en met 26 oktober kunnen kinderen vanaf 6 jaar (en hun (groot)ouders) de Vriend & Vijand Ontdekkingsroute volgen. Daarnaast wordt het verhaal van de vriendschapsarmband uitgelicht; een bijzonder verhaal over de vriendschap tussen twee Britse Airborne piloten. Kinderen kunnen hun eigen Airborne armbandje maken en mee naar huis nemen. Voor data en tijden check: www.airbornemuseum.nl  
Entree €1,- tijdens de Gelderse Museumdag 
Op zaterdag 18 oktober is het weer Gelderse Museumdag. Het Airborne Museum is door jong en oud voor slechts 1,- te bezoeken. Dwars door het museum loopt een oude telefoonverbinding. Probeer maar eens contact te maken; wie vind je aan de andere kant van de lijn? En lukt het je een geheime ontmoetingsplek af te spreken in speciale codetaal die de vijand niet kan verstaan? Volg ook de Vriend & Vijand Ontdekkingsroute en maak je persoonlijke Vriendschapsarmbandje.  
irit3yhkzldoqvxzy73f4mj6c
Foto: Airborne Museum ‘Hartenstein’
De Maand van de Geschiedenis
De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en vindt ieder jaar in oktober plaats. Honderden musea, archieven, verenigingen, erfgoedlocaties en bibliotheken organiseren voor een breed publiek speciale activiteiten rond een wisselend thema. In 2014 is het thema van de Maand van de Geschiedenis Vriend & Vijand. Het thema doorkruist culturen en is van alle tijden. Het thema gaat in op ‘wij’ en ‘zij’, hoe men naar de ander kijkt en hoe mensen zichzelf definiëren. In 2014 vinden er verschillende herdenkingen plaats die veel raakvlakken hebben met het thema, zoals de herdenking van de Slag om Arnhem en Operation Market Garden. Het thema Vriend & Vijand biedt ook hier ruimte voor meerdere perspectieven en aanknopingspunten.   
    
Het Airborne Museum
Het museum is gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens de Slag om Arnhem was dit het hoofdkwartier van de Britten. Op deze historische plek komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers die doodsangst doorstonden. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem.  
Tentoonstelling
Vergeten geschiedenis in het Airborne Museum: ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ is een indrukwekkende herinneringen aan de evacuatie van Arnhem en omgeving in 1944/1945.  Meer dan 150.000 inwoners uit de regio moesten op bevel van de Duitsers huis en haard met onbekende bestemming verlaten… De tentoonstelling is tot en met 8 maart 2015 te bezoeken.
    
Airborne Museum ‘Hartenstein’ Utrechtseweg 232 6862 AZ Oosterbeek T +31 (0) 26 333 77 10 F +31 (0) 26 339 17 85. www.airbornemuseum.nl  |  www.twitter.com/airbornemuseum  |  www.facebook.com/airbornemuseumhartenstein    
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
j7iu1hf8oggp4307otnvcr8zv
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden