Gratis longfunctietest en voorlichting in Rijnstate Arnhem

Foto:

Maandag 22 september is het Wereldspirometriedag. Inwoners van Arnhem en omgeving kunnen tussen 9.00 en 16.00 uur gratis hun longen laten testen in de centrale hal van Rijnstate Arnhem. 

Een team van deskundigen geeft geïnteresseerden direct antwoord op de vraag hoe het met hun longen gesteld is en geeft persoonlijk advies en tips over stoppen met roken. Daarnaast is er, voor wie belangstelling heeft voor het vak van longfunctieanalist, een demonstratiefilm en informatie over de HBO-opleiding.
Longfunctietest
Spirometrie is een longfunctieonderzoek, waarbij verschillende facetten van de luchtwegen worden gemeten. Met behulp van een blaastest worden onder andere de inhoud en de maximale doorlaatbaarheid van de luchtwegen gemeten. Afwijkingen in de test kunnen wijzen op een bepaalde longziekte.
Waarom een wereldspirometriedag?
Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan longziekten. De wereldspirometriedag is gestart om meer aandacht te krijgen voor deze ziekten. Door hier aandacht aan te besteden hoopt men meer geld en tijd te genereren voor onderzoek en behandeling.
Longziekten
Een veel voorkomende longziekte is COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases). Eigenlijk zijn dit verschillende afwijkingen aan de longen, die tegelijkertijd voorkomen. Mensen met COPD hebben moeite met ademhalen, vooral bij inspanning zoals traplopen. In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD en hebben ruim een half miljoen mensen de diagnose astma. Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 6.000 mensen aan COPD.
Roken is een van de boosdoeners
COPD ontstaat in 80 tot 90 procent van de gevallen na jarenlang roken. De longen raken beschadigd en de longinhoud wordt steeds kleiner. Van COPD kun je niet genezen, het wordt langzaam steeds erger. In het meest extreme geval overlijd je eraan. Andere veroorzakers van COPD zijn milieuvervuiling en werken met schadelijke stoffen. Ook leeftijd en erfelijkheid spelen een rol.
Tijdige diagnose van levensbelang
De diagnose COPD wordt meestal pas laat in het ziekteproces gesteld, omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. Op het moment dat de arts de diagnose stelt, zijn de longen vaak al ernstig beschadigd. Een vroege diagnose is dus van levensbelang, want dan heeft de behandeling meer effect en zijn de vooruitzichten beter. In het beginstadium van COPD heeft men last van hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning. 
Kijk voor meer informatie op: www.rijnstate.nl
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen