Bomvolle Rijnkade onder indruk van multimediaspektakel

Duizenden mensen zijn vrijdagavond 19 september in Arnhem getuige geweest van Bridge to Liberation Experience, een multimediaspektakel dat het verhaal vertelde van de Slag om Arnhem, de evacuatie die daar op volgde en de bevrijding. 

Onder regie van Alvin Williams voltrok zich een spektakelstuk met licht- en geluidseffecten, vuurwerk en muziek. Deze effecten en de muziek benadrukten het verhaal dat verteld werd door een inwoonster van Arnhem, die de Slag om Arnhem meemaakte. De John Frostbrug maakte deel uit van het optreden. Aan de hand van filmbeelden werd het publiek meegenomen naar de Slag om Arnhem. Door de geluidseffecten waanden zij zich alsof zij zich in 1944 waren. Vliegtuigen vlogen over en gooiden bommen en een Duitse soldaat stond bovenaan de keldertrap. Zelfs de ‘parachutisten’ landden tussen het publiek.
ty7mm10bu6ugsimrlvtd8pvkh
Brand
Na de Slag moesten meer dan 90.000 inwoners van Arnhem vluchten. De leegstaande huizen werden geplunderd en er was niets meer in de stad. “De Eusebius stond in brand”. Later, bijna een jaar later was het over. De bevrijding volgde, eerst de soldaten en daarna de hulp, uit onder meer Amsterdam. 
m1rm35wfskruiuqwesrj0ifqw
Optredens
Optredens werden verzorgd door Douwe Bob, Dotan, Gers Pardoel, Tania Kross, Eric Vloeimans en DJ Isis. De muzikale begeleiding was van Het Gelders Orkest. Elke artiest benadrukte met zijn of haar muziek delen van het het verhaal. Douwe Bob trapte af en kreeg de aanwezigen direct van de banken. Eric Vloeimans versterkte met zijn trompetspel de ellende die voortkwam uit het mislukken van de Slag om Arnhem en Tanje Kross deed daar een schepje bovenop. Het publiek werd er stil van.
lnbelj3u910u59odzxhxvjhho
Coming home
Dotan maakt vervolgens indruk met het nummer ‘Home’. Hij vertelde het verhaal van de bevrijding en de terugkeer naar huis: “The sound of the wind is whispering in your head. Can you feel it coming back? Through the warmth, through the cold, keep running till we’re there. We’re coming home now, we’re coming home now.”
y30xftpayzgra6pjjop3gzxrf
Zijn
De finale was voor Gers Pardoel. Met het nummer ‘Zijn’ zorgde hij voor een waardige afsluiter van het spektakel aan de Rijn (en een primeur voor Het Gelders Orkest, nooit eerder in hun 125-jarig bestaan speelden zij met een rapper). “Het maakt niet uit wie je bent je kan alles zijn, je kan alles zijn. Het maakt niet uit wat je doet je kan alles doen, je kan alles doen. Zolang je maar, jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft.” 
abjzt4z4w0ix6m9qt3b7uiq7o
Speciaal
In de hele maand september wordt herdacht dat 70 jaar geleden Operation Market Garden, waaronder de Slag om Arnhem, plaatsvond. Organisatoren van herdenkingen, activiteiten en evenementen gaven aan er ‘iets speciaals’ van te maken en er is er nog niet één die dit niet is nagekomen. Ook Bridge to Liberation Experience niet. 
Foto’s: Arnhem Nieuws
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
aq38glea4zehjtdiy87tzqx1l
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden