Lesboek VMBO staat vol met suggestieve vooroordelen

Foto:

Afgelopen dinsdag is er op de sociale media ophef ontstaan over het lesboek Blikopener voor VMBO leerlingen bij het vak maatschappijleer. “Het boek Blikopener van uitgeverij Malmberg zou vol staan met onder meer vooroordelen over Marokkanen, Turken en de islam en wij zijn verbijsterd”, reageert Jonge Socialisten Arnhem en Nijmegen. 

De Jonge Socialisten Arnhem en Nijmegen hebben het lesboek bestudeerd en concluderen dat er inderdaad suggestieve vooroordelen in het betreffende lesboek staan. “We hebben verbijsterd gereageerd. Dit is niet de manier waarop wij, als Jonge Socialisten, willen dat leerlingen van het VMBO kennis maken met de multiculturele samenleving waar we zo trots op zijn. Wij willen vooroordelen wegnemen, niet in stand houden.”, aldus Adam Galijasevic, voorzitter van de Jonge Socialisten Arnhem en Nijmegen. 
Opheldering over gebruik in de regio
Uit eigen onderzoek is duidelijk geworden dat deze lesmethode in Arnhem wordt gebruikt en de Jonge Socialisten willen weten of dit ook in Nijmegen gebeurt. In het lesboek wordt onder andere de suggestieve vraag gesteld of alle Marokkaanse jongens crimineel zijn. PvdA Kamerlid Marcouch heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de kwestie. De Jonge Socialisten Arnhem en Nijmegen verzoeken het college van burgemeester en wethouders van Arnhem, Nijmegen en omgeving om opheldering te geven over het gebruik van de lesboeken in onze regio.
School ook verantwoordelijk
Scholen zijn vrij om zelf de lesmethoden te kiezen. Volgens de Jonge Socialisten behoren lesboeken neutraal en onbevooroordeeld te zijn. Als dat niet het geval is, dan is het de verantwoordelijkheid van de school om de leerlingen te wijzen op het feit dat het boek gebaseerd is op vooroordelen.  “Wij vinden het van belang dat scholen kritisch zijn en tijdens de lessen aangeven of de lesboeken aansluiten bij de visie van de school op de samenleving.”
Reactie uitgeverij
In een reactie op haar website geeft uitgeverij Malmberg aan het te betreuren dat mensen zich gekwetst voelen over de wijze van de aangeboden lesstof. “Als makers van Blikopener nemen we de discussie uiterst serieus. Het vak maatschappijleer is een vak waarbij leerlingen een brede kijk op mens en samenleving leren ontwikkelen. Discussie en meningsvorming over mens en samenleving is een belangrijke component in het examenprogramma maatschappijleer vmbo. We realiseren ons nu dat, door geïsoleerd naar één opdracht uit de methode te kijken, de nuance verloren kan gaan.” De uitgeverij biedt docenten alternatieve lesstof aan. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden