Eusebiuslezing: “Vrij Blijvend Herdenken”

Foto:

Donderdag 28 augustus werd in de Eusebiuskerk voor de eerste maal een Eusebiuslezing gegeven. Luitenant Generaal Mart de Kruif, commandant der Landstrijdkrachten vertelde zijn verhaal, dat in het teken stond van het thema “Vrij Blijvend Herdenken”.

Op intense wijze vertelde De Kruif over zijn ervaringen op buitenlandse missies. Zijn woorden werden kracht bijgezet door de  indringende beelden van uitgezonden jonge militairen, die op een groot scherm werden geprojecteerd. Deze soldaten werden geconfronteerd met leven en dood, verantwoordelijkheid en schuld, kameraadschap en verlies. De Kruif: “Uitgezonden worden is nooit zonder risico. Het wezen van het dienen bij de krijgsmacht is weten dat de wereld er in één slag totaal anders uit kan zien.”
Vrijheidsbesef
Dat de wereld in een ogenblik kan veranderen laat de oorlog in Oekraïne en de bloedige strijd in het Midden-Oosten ons op dit moment zien. Hiermee is de vraag of de jarenlange bezuinigingen op defensie wel terecht zijn geweest hoog op de politieke agenda komen te staan. De Kruif vindt dit een  verkeerde manier van denken. “Defensie moet geen vraag zijn wat wij ervoor over hebben, maar wat is ervoor nodig.” Dat wij zo met defensie omgaan heeft volgens De Kruif te maken met het feit dat we ons te weinig  beseffen wat vrijheid is. Vrijheid wordt zo sterk als vanzelfsprekend ervaren dat we  niet meer zien hoe vrij wij zijn. De Kruif: “Als je landt in Eindhoven na een periode uitgezonden te zijn geweest in Afghanistan, dan weet je pas wat vrijheid is.”
Koesteren 
Het is van groot belang om de bewustwording van vrijheid te vergroten. Dit moet niet alleen gebeuren door de slachtoffers die in naam van de vrijheid zijn gestorven te herdenken, maar ook door vrijheid te koesteren, door te geven en toe te passen. Vrijheid moet niet alleen worden bevochten, maar moet evengoed worden onderhouden. Volgens De Kruif betekent vrijheid ook ingrijpen op straat als er zinloos geweld plaatsvindt. Wanneer we de andere kant opkijken keren we ook de vrijheid de rug toe.
  
Om stil te staan bij onze vrijheid hebben VVD Arnhem en de Stichting Eusebius Arnhem deze Eusebiuslezing georganiseerd. Meer dan honderd geïnteresseerde kwamen op deze eerste lezing af. Naast de lezing was er de mogelijkheid voor de bezoekers om de Eusebiustoren te bezoeken en de fototentoonstelling “De Eusebius vertelt” te bezichtigen. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden