Neushoornbaby verkent savanne Burgers’ Zoo

Foto:

Woensdag 23 juli 2014 werd in Koninklijke Burgers’ Zoo te Arnhem Tank geboren. De breedlipheushoorn kwam een maand eerder ter wereld dan verwacht. Een kleine maand na zijn geboorte mocht Tank voor het eerst naar buiten en maakte kennis met de andere dieren. 

Breedlipneushoornvrouw Kwanzaa beviel die woensdag aan het eind van de dag van baby Tank. Het jong had een geboortegewicht van ruim 50 kilo. Dagelijks neemt zijn gewicht toe met anderhalf tot twee kilo. Op basis van hormoononderzoek aan de mest van de drachtige neushoorn werd de geboorte pas een maand later verwacht. 
Maandag 18 augustus 2014 heeft de pasgeboren neushoorn voor het eerst kennis gemaakt met de giraffen, zebra’s en antilopen die de savannevlakte van het Arnhemse dierenpark delen met de breedlipneushoorns. 
Bedreigd
Neushoorns worden in het wild bedreigd vanwege hun kostbare hoorns die met name in Azië veel geld opleveren op de zwarte markt. Van de vijf nog levende neushoornsoorten is de breedlipneushoorn het meest talrijk, al neemt het aantal drastisch af vanwege de intensivering van stroopactiviteiten. Recent maakte de Zuid-Afrikaanse regering bekend dat zij 500 breedlipneushoorns in het Kruger National Park wil vangen en verplaatsen ter bescherming van deze diersoort. 
koninklijkeburgerszooarnhemneushoorntheokruse-1
Tank zet onder toeziend oog van moeder Kwanzaa (achtergrond) en neushoornvrouw Izala zijn eerste stappen op de savannevlakte van Koninklijke Burgers’ Zoo (Foto: Theo Kruse/Koninklijke Burgers’ Zoo)
Succesvolle fok
Binnen de vereniging van Europese dierentuinen bestaat een fokprogramma voor breedlipneushoorns. Elke aanwinst is welkom, want ondanks alle inspanningen worden in alle Europese dierentuinen bij elkaar gemiddeld slechts een tiental neushoorns per jaar geboren. In de afgelopen tien jaar heeft Burgers’ Zoo al drie breedlipneushoorns weten te fokken.
Foto Header: Neushoorntje Tank verkent dapper zijn nieuwe leefomgeving, drie giraffen en een waterbok kijken nieuwsgierig toe (Foto: Theo Kruse/Koninklijke Burgers’ Zoo)
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden