Ouderen en voetballers dupe goudjacht criminelen

Een crisis veroorzaakt een hoge goudprijs. En daar ondervinden voetballers de nadelige gevolgen van.Criminelen hebben de goudkoorts. Door de instabiele economie stijgt de prijs van goud. Vooral ouderen, allochtonen en profvoetballers zijn momenteel de dupe van de jacht op het edelmetaal.

Een crisis veroorzaakt een hoge goudprijs. En daar ondervinden voetballers de nadelige gevolgen van.

Criminelen hebben de goudkoorts. Door de instabiele economie stijgt de prijs van goud. Vooral ouderen, allochtonen en profvoetballers zijn momenteel de dupe van de jacht op het edelmetaal.

Goud is makkelijk te verhandelen in het criminele milieu. Beter dan bijvoorbeeld dure kunstwerken. Volgens Magna Kraaijeveld is dat momenteel duidelijk te merken. Zij is gecertificeerd taxateur goud- en zilverwerken bij schadeprocesmanager CED en beoordeelt als registerexpert namens verzekeringsmaatschappijen het schadebedrag na een diefstal.

”Het aantal diefstallen neemt toe, maar het gemiddelde schadebedrag per diefstal schommelt al een tijdje rond de 100.000 euro. De grootste schade waarmee ik ben geconfronteerd was 1,5 miljoen euro. Museumcollecties zijn trouwens vaak niet eens verzekerd. De premie hiervoor is niet meer op te brengen”, stelt Kraaijeveld.

Professionele overvallers richten zich met hun goudjacht veelal op juweliers, maar die zijn steeds beter beveiligd. ”Het aantal overvallen op juweliers is met ongeveer 40 procent gedaald”, zegt John Wielinga van de Federatie Goud en Zilver. Ik schat dat we dit jaar op rond de 60 uitkomen. We investeren enorm veel, geven trainingen en adviezen aan de ondernemers. We zijn de best beveiligde branche.”

Er is echter een grote groep criminelen die zich nu op de particuliere markt begeeft. Deze dieven hebben het vooral voorzien op oudere weerloze slachtoffers en allochtonen. De Turkse en Marokkaanse namen op de voordeur verraden de afkomst en in deze huishoudens is vaak goud (bruidschatten) te vinden.

Een heel aparte groep vormen de professionele voetballers. ”Die verdienen vaak zo veel dat ze heel dure sieraden willen aanschaffen en vooral heel veel horloges”, zegt Kraaijeveld. ”En die willen ze graag laten zien, terwijl ze door hun bekendheid ook al heel zichtbaar zijn, waardoor het diefstalrisico bijzonder groot is. Namen noem ik natuurlijk niet, maar neem van mij maar aan dat we al bij veel bekende spelers van de grote voetbalclubs over de vloer zijn geweest.”

Als er sprake is van een financiële crisis, vluchten mensen uit aandelen en uit geld, maar beleggen ze graag in waardevaste veilige havens zoals goud. Daarom gaat de goudprijs altijd omhoog als het slecht gaat met de economie. En dat trekt dus dieven aan.

De diefstallen gaan soms gepaard met grof geweld. ”Ik herinner mij een oude dame die nogal wat goud en zilver bezat”, zegt Kraaijeveld. Op een dag deed ze de deur open voor een vrouw die zei dat ze de nieuwe buurvrouw was en even binnen wilde komen om de gordijnen op te meten. Het volgende moment lag die oude dame vastgetaped en gekneveld op de grond. De psychische gevolgen van zoiets zijn altijd gigantisch.”

Volgens Wielinga is goud populair, omdat de omvang klein is, maar de buit groot. ”In twee vuisten heb je zo tienduizenden euro’s. Moet je eens proberen om bij Hans Anders tienduizenden euro’s bij elkaar te graaien…”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen