Arnhem: een huis bouwen in 3 uur

ARNHEM – Zonder dat er een spijker aan te pas komt, zetten studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen donderdag in Arnhem een zogeheten Wikihouse in elkaar, het eerste in Nederland. Een Wikihouse is een eenvoudig huis waarvan de bouwtekening sinds kort voor iedereen gratis is te downloaden. De bouw is…

ARNHEM – Zonder dat er een spijker aan te pas komt, zetten studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen donderdag in Arnhem een zogeheten Wikihouse in elkaar, het eerste in Nederland. Een Wikihouse is een eenvoudig huis waarvan de bouwtekening sinds kort voor iedereen gratis is te downloaden.

De bouw is onderdeel van het donderdag geopende Bouw Innovatielab. Hierin werken studenten samen met regionale bedrijven aan nieuwe duurzame oplossingen voor de bouw. De studenten gaan het Wikihouse ontwikkelen tot energieneutrale studentenhuisvesting.

Bouwpakket

Het Wikhouse werd bedacht door de Engelse architect Alastair Parvin. Hij ontwierp een huis dat als bouwpakket zonder spijkers makkelijk in elkaar is te zetten. Op verschillende plaatsen wordt het huis uitgeprobeerd; in krottenwijken in Braziliƫ en als noodwoning in Nieuw-Zeeland. Door nieuwe technologieƫn als 3D-printen kunnen mensen steeds makkelijker zelf bouwen. Parvin hoopt dat het Wikihouse de bouwwereld in de toekomst zal veranderen.

Architect Vincent Muller van Wikihouse Nederland: ‘Het belang van het Wikihouse is dat het vrij toegankelijk is. Het materiaal is overal ter wereld beschikbaar en je hebt alleen een freesmachine nodig voor het snijden van de platen. Traditioneel bouwt een aannemer een huis. Maar hierdoor kunnen mensen zelf gaan bouwen. Misschien begint dat in Nederland met tuinhuisjes, maar in de toekomst is veel mogelijk.’

Studentenhuisvesting

Het Wikihouse kan nu al een tijdelijke oplossing zijn voor het tekort aan studentenwoningen. Studenten elektrotechniek gaan zonnepanelen op het huis bouwen. Dat levert genoeg stroom op voor licht, koelkast en laptop. Het doel is om het huis zelfvoorzienend te maken. In de winter is dit lastiger, want voor verwarming is netspanning nodig.

8192b2df-b5e9-4166-9e6c-64f6a553532d_Wik

(Bron: www.omroepgelderland.nl)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden