Negen jaar cel voor doodslag op 89-jarige vrouw

Arnhem –  De rechtbank Arnhem veroordeelt een 21-jarige man uit Westervoort tot een gevangenisstraf van negen jaren voor doodslag. Hiervan wordt de tijd afgetrokken die de man in voorarrest heeft gezeten.

Arnhem –  De rechtbank Arnhem veroordeelt een 21-jarige man uit Westervoort tot een gevangenisstraf van negen jaren voor doodslag. Hiervan wordt de tijd afgetrokken die de man in voorarrest heeft gezeten.

De rechtbank vindt dat bewezen is dat de man een 89-jarige vrouw twee vuistslagen in het gezicht heeft gegeven. Het slachtoffer heeft daardoor ernstig hersenletsel opgelopen en is in coma geraakt. Een half jaar later is zij overleden als gevolg van de complicaties van de coma.

De rechtbank is van oordeel dat er een direct (causaal) verband bestaat tussen de vuistslagen en het overlijden van het slachtoffer. De man moet op grond van verschillende omstandigheden geweten hebben dat in de woning een ouder, althans hulpbehoevend persoon woonde. Door met die wetenschap het slachtoffer met kracht twee vuistslagen in het gezicht te geven, had verdachte kunnen weten dat hij haar daarmee dodelijk zou kunnen verwonden. Bovendien heeft de man het slachtoffer bloedend en rochelend achtergelaten en op geen enkel moment hulp voor haar gezocht. In juridische termen betekent dit dat de rechtbank bewezen vindt dat sprake was van voorwaardelijk opzet op de dood van het slachtoffer.

De rechtbank heeft – in afwijking van het verzoek van de raadsman – geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het jeugdstrafrecht toe te passen. De rechtbank is van oordeel dat dit niet aan de orde is, gelet op de ernst van het feit. Ondanks de zekere onrijpheid en onvolwassenheid waarvan bij verdachte sprake is. Wel heeft de rechtbank – in tegenstelling tot de officier van justitie – bij de bepaling van de hoogte van de straf rekening gehouden met die onrijpheid en onvolwassenheid en komt daardoor tot een lagere straf dan door de officier van justitie geëist (tien jaar gevangenisstraf met aftrek van de tijd die in voorarrest is doorgebracht).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen