Coalitie Veluwezoom: ‘Raad Rheden heeft lak aan mening eigen inwoners over rondje Posbank’

Foto: Posbank Kerstwandeling

Op dinsdag 19 oktober stemt de Rhedense gemeenteraad zeer waarschijnlijk  in met een amendement inzake de almaar toenemende drukte in Nationaal Park Veluwezoom. De indieners van het amendement, VVD, CDA, D’66 en GPR-burgerbelangen, kiezen er nadrukkelijk voor om het welbekende ‘rondje Posbank’ te laten voortbestaan.

Ingezonden door Coalitie Veluwezoom

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Rheden de wensen en ideeën van hun inwoners en andere belanghebbenden geïnventariseerd. Een proces van enquêtes, ophaalsessies en klankbordgroepen, waar iedereen die dat wilde een bijdrage aan kon leveren. Dat leidde tot een uitgebreid rapport met drie scenario’s. Op basis hiervan heeft het college van B&W het advies gegeven om scenario C (Nationaal Park Veluwezoom wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer) als basis te kiezen voor het Masterplan Veluwezoom.

Meerderheid voor sluiting

De feiten liegen er niet om:

  • In de enquête die de Gelderlander hield in 2019 was 60% van de 5161 stemmers vóór afsluiting van het Nationaal Park Veluwezoom voor gemotoriseerd verkeer.
  • In de enquête die Studio Rheden hield op 3 december jongstleden was 54% voor afsluiting van het Nationaal Park voor gemotoriseerd verkeer.
  • In de klankbordsessies voor het Masterplan Veluwezoom was 75% voor afsluiting van het Nationaal Park voor gemotoriseerd verkeer.

Coalitie Veluwezoom: ‘Raad Rheden heeft lak aan mening eigen inwoners’

Geen onderzoek, geen draagvlak

Als de raad van Rheden vóór het amendement kiest, wordt een plan aangenomen waar geen enkel onderzoek aan vooraf is gegaan en wat met geen enkele belangengroep is besproken. Navrante van het verhaal is dat het een herhaling van zetten is. 25 jaar geleden speelde exact dezelfde discussie. Ook toen durfde de raad niet te kiezen voor een scenario waarbij de natuur als winnaar uit de bus kwam.

Geen bescherming van de natuur

De gemeenteraad van Rheden heeft de kans om zich te profileren als een voorbeeld voor Nederland en de rest van Europa. Een voorbeeld van hoe een kleine gemeente groot kan zijn in het beschermen en beheren van een Nationaal Park. Een voorbeeld van wat de juiste manier is om met een Natura2000-gebied om te gaan. Maar de gemeenteraad lijkt zich doof te houden en te kiezen voor een oplossing waar de natuur geen baat bij heeft en waar de ondernemers en inwoners geen vertrouwen in hebben.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen