Piets weerbericht: Vallende sterren deze week

Foto: CC0-pxhere

Augustus is de maand van de Perseïden, die iedereen meestal vallende sterren noemt. Het is een meteorenzwerm die elk jaar weer terugkomt.

De Perseïden zijn eind juli al te zien en sluiten op 24 augustus af.

Helder

Deze week is het de week van de vallende sterren. De komende nacht loopt het aantal vallende sterren al flink op. Door bewolking zullen we de vallende sterren niet overal even goed kunnen zien. Na vannacht bouwt het op naar het maximum in de nacht van donderdag op vrijdag.
In de avond en nacht van dinsdag op woensdag begint het al flink op te klaren. De avonden en nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag kunnen ook vrij helder verlopen.

De Perseïden

De Perseïden heten zo omdat het lijkt of de sterren uit het sterrenbeeld Perseus komen. Die is te zien door naar het noordoosten te kijken. In werkelijkheid zijn het stofdeeltjes en brokjes van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde in zijn baan rond de zon door de puinwolk van de komeet vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring, op 100 kilometer hoogte. Dat zien we als meteoren. De Perseïden staan erom bekend dat ze heel snel door de hemel flitsen, met meer dan 200.000 kilometer per uur.
De meteorenzwerm werd vroeger de Tranen van Laurentius genoemd, omdat de vallende sterren verschijnen rond de naamdag van Sint-Laurens.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen