Komende week vliegende start vlinderseizoen

Foto: De Vlinderstichting

Er zijn altijd wel warmere en zonnige perioden in de eerste drie maanden van het jaar. In die tijd worden er ook altijd wel wat vlinders gezien.

Maar eind maart begin april begint het seizoen pas echt. Dan komen meer vlinders uit hun pop. Dat gaat met de huidige weersverwachtingen komende week gebeuren.

Eerste vlinderpiek

De eerste vlinderpiek viel in 2021 al half februari. Toen liepen de temperaturen op naar achttien graden. De vlindersoorten die in ons land een winterslaap houden kwamen tevoorschijn. Vooral de citroenvlinders zijn nu erg opvallend, die de hele winter hebben geslapen. Verder worden de kleine vos, de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia werden al veel gemeld. En er werden zelfs kolibrievlinders gezien.

Start van het vlinderseizoen

Ondanks al die vroege meldingen in februari, begint het vlinderseizoen nu eindelijk pas echt. De eerste vroege oranjetipjesklein koolwitjes en bont zandoogjes worden al gemeld. Zij hebben overwinterd als pop en worden nu wakker. De komende dagen verwacht De Vlinderstichting dat de aantallen langzaam oplopen.

Koolwitjes en oranjetipjes komen tevoorschijn

Het klein koolwitje kun je eigenlijk overal tegenkomen, zelfs als er geen of maar heel weinig bloemen zijn. Ze kunnen flinke afstanden afleggen en doorkruisen dan ook saaie groene woestijnen en stedelijk gebied. Een ander witje dat de komende tijd tevoorschijn komt, het klein geaderd witje, is ook algemeen. De vlinder houdt wat meer van natuurlijke gebieden.
Dit geldt nog sterker voor het oranjetipje. Dat vind je in bloemrijke, vaak vochtige, graslanden. Altijd in de buurt van de bosrand of van bomen of struiken. Maar ook in het stedelijk gebied kom je ze wel tegen. Vooral de mannetjes zijn erg opvallend, want zij hebben die oranje vleugelpunt. De vrouwtjes lijken wel op koolwitjes, maar de onderkant, met die mooie olijfgroene tekening, is heel anders waardoor ze toch goed te herkennen zijn.

Het gaat slecht met vlinders

Met de meest vlinders gaat het erg slecht. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, dat wil zeggen, vlindersoorten die het goed doen in ons land. Het bont zandoogje is daar een voorbeeld van. Deze vlinder komt vooral voor als er bomen of struiken in de buurt zijn. In helemaal open landschappen kom je deze veel minder tegen. De afgelopen tientallen jaren heeft deze vlinder zich sterk uitgebreid. Hij komt in het hele land voor. De eerste vlinders zien we nu. Omdat bont zandoogje drie of vier generaties per jaar heeft, kunnen we de soort tegenkomen tot in november.

Bijzonderheden

Een vlindersoort om extra alert op te zijn is de grote vos. Deze werd als verdwenen beschouwd, maar is aan een sterke opmars bezig. Eerder dit jaar werden er al veel gemeld op de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. Het voorjaar is de allerbeste tijd om ze te zien te krijgen.Wat wel lastig is is de grote vos heel erg op de kleine vos lijkt.

Bron: Vlinderstichting.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden