2600 handtekeningen voor ecologisch beheer Arnhemse parken en bossen

Foto: Stichting Behoud Bomen Arnhem

De Arnhemse Bomenbond en Behoud Bomen Arnhem dienden vandaag, 2 maart, een verzoek in bij de gemeenteraad voor ecologisch beheer van de  Arnhemse Landgoederen.

De petitie, ondertekend door 2600 Arnhemmers, werd op het stadhuis aangeboden aan Leo de Groot (Partij voor de Dieren), Gerrie Elfrink (Socialistische Partij)en Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij). Het verzoek wordt ondersteund door de adviezen van bosecoloog Hans van der Lans en bioloog Eef Arnolds.

Schadelijke dunningen

Uit het onderzoek van Hans Van der Lansin december en januari op de Gulden Bodem en Klarenbeek blijkt dat de traditionele dunningen van de bosdelen op de Arnhemse landgoederen niet bijdragen aan meer variatie en grote natuurwaarden. De al uitgevoerde dunningen zijn zelfs schadelijk voor de natuurwaarden. Er ontstaat steeds meer een leeg bos.

Door de dunningen wordt de groei van vooral grote en hoge bomen in het bos bevorderd en komen er steeds meer hoge en dichte kruinen. Vanwege de verminderde lichtinval, het watergebrek en een overmaat aan dode bladeren wordt de ondergroei in het bos gesmoord. De dunning en het weghalen van het hout verarmt en verzuurt de bosgrond. Een ecologische aanpak van de Arnhemse bosdelen is noodzakelijk, omdat anders het bos, de bomen en de bosgrond verder zullen verarmen en verzuren.

Roofbouw

Het weghalen van gekapte hout is roofbouw op de Arnhemse Landgoederen, stellen de beide organisaties. Door de droge en warme zomers is dit funest voor het behoud van het Arnhemse bos. De dunningen zijn bovendien een grote aanslag op de flora en fauna van de landgoederen.

Te grote focus op houtoogst

Bioloog Eef Arnolds (heeft een alternatieve bossenstrategie voor de toekomst van de Nederlandse bossen opgesteld. Ook hij stelt vast dat het huidige beheer teveel is gebaseerd op houtoogst uit de bossen van Nederland. Er is sprake van eenzijdige bosbouw visie, die veel te weinig op een ecologische analysegebaseerd is. Eef Arnolds pleit om de bossen en bosdelen meer op een natuurlijke wijze te behouden door veel minder in te grijpen. Als ingrijpen wel nodig is dan zou dat op kleinschalige wijze moeten gebeuren, waarbij het bos als levensgemeenschap intact blijft.

Verdroging tegengaan

“Wij vragen de gemeenteraad te onderkennen dat de aanpak niet alleen met een bosbouwvisie kan plaatsvinden, maar dat ecologische onderzoek om de verdroging van de Arnhems bossen tegen te gaan noodzakelijk is, vanwege de huidige klimaatcrisis. De Arnhemse bosdelen moeten niet meer gebruikt worden om hout te oogsten. Deze houtproductie is economisch gezien marginaal en onrendabel. Van veel grote belang is dat de bossen met haar flora en fauna meer beschermd worden door middel van ecologisch beheer.”

Samenwerkingsverband

Namens Werkgroep Behoud Bomen Arnhem waren aanwezig Mark Bosch en Jeroen Huisman, voor de Arnhemse Bomenbond Anne Ferwerda en Joost Blasweiler.

De Arnhemse Bomenbond is een samenwerkingsverband van:Bloei! In Arnhem, Actievoerders voor de bomen in Arnhem en omgeving, Stichting EDSP ECO, Natuur en Milieu Schuytgraaf, Werkgroep Behoud Bomen in Arnhem, Elderveld Groen, Redactie Bomen en Bos, Werkgroep Klingelbeek, Arnhems Peil.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen