Tientallen bomen illegaal gekapt in park Onderlangs

Foto: Gemeente Arnhem

Op 5 januari 2021 zijn er op grote schaal illegaal bomen gekapt in het park Onderlangs ter hoogte van de Utrechtseweg 99. In totaal zijn er 21 parkbomen illegaal gekapt, waaronder eeuwenoude eiken en lindes.

Het gaat om zowel gemeentelijke als particuliere bomen op de stuwwal in het park.

Geen vergunning

De monumentale villa op de Utrechtseweg 99 wordt omgebouwd naar appartementen. Zonder opdracht van of kennisgeving aan de gemeente zijn de parkbomen op de stuwwal gekapt. Het hout is afgevoerd. Dat betekent dat er geen omgevingsvergunning (kapvergunning) is aangevraagd en dus ook geen vergunning is verleend.

Stuwwal extra kwetsbaar

Er zijn zowel gemeentelijke als particuliere bomen illegaal gekapt. Door het gebruik van zware machines en de grove werkwijze bij de kap van de bomen zijn de stuwwal, bodem en andere beplanting ernstig beschadigd. Hierdoor kan de stuwwal extra kwetsbaar worden voor erosie. Omwonenden en de gemeenteraad zijn door gemeente geïnformeerd.

Juridische gevolgen

De gemeente doet aangifte bij de politie van illegale kap. Het college van B&W laat daarnaast onderzoeken welke juridische stappen er genomen kunnen worden. Ook wordt bekeken op welke manier de schade en de kosten voor herstel van het park verhaald kunnen worden. De schade zal zo veel mogelijk verhaald worden op de overtreder(s).

Vervolg

Vanzelfsprekend zal zo spoedig als mogelijk herstel en herplant plaats gaan vinden. Mocht het nodig zijn, in het kader van te verrichten onderzoek, herstelwerkzaamheden uit te stellen, dan wachten wij hierop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen