Grootschalige boomplantactie Meer Bomen Nu van start in Gelderland

Foto: Pixabay

Op zondag 22 november start de grootschalige klimaatcampagne Meer Bomen Nu in Gelderland. Het komende half jaar geeft Meer Bomen Nu een miljoen boompjes en struiken uit natuurgebieden gratis weg om Nederland te vergroenen.

Gemeente Arnhem en Urgenda verplanten de eerste van 125.000 bomen. Ook op de basisscholen zijn plannen voor het planten van bomen.

Klimaatakkoord

Dat er een bossenstrategie moest komen is afgesproken in het Klimaatakkoord. Al in februari kondigde minister Schouten aan tien procent meer bos te willen. De plannen moeten er ook voor zorgen dat er meer soorten bomen van verschillende leeftijd komen. Hierdoor moet de kwaliteit van het bos verbeteren.

boomplantactieStartsein

Gelderse boeren en burgers hebben maar liefst 125.000 bomen en struiken aangevraagd. Veel van deze zullen geoogst worden in natuurgebieden en parken in en rondom Arnhem. Als startsein verhuist de Arnhemse wethouder Cathelijne Bouwkamp de eerste Gelderse jonge boom, die anders weggemaaid zou worden, van het Landgoed Schaarsbergen naar een kaal stukje bedrijventerrein dat Vlotweg Topmovers graag wat groener ziet. Het doel van Meer Bomen Nu is om te laten zien dat we samen goedkoop Nederland kunnen vergroenen als we gebruik maken van de natuur en de handen uit de mouwen steken. Wethouder Bouwkamp: “Uiteraard werken we als Arnhem graag mee aan dit initiatief. Het past naadloos in onze ambitie om meer bomen te planten en daarmee onze stad te vergroenen. Arnhem is al bekend om haar vele groen en wordt op deze manier alleen maar groener.”

Gelderland koploper

In Gelderland zijn 125.000 bomen en struiken aangevraagd door 138 verschillende boeren en burgers die er heggen en hagen van maken langs akkers, in achtertuinen en vooral in veel startende voedselbossen. Gelderland is daarmee, na Brabant, koploper in Nederland. In de gemeente Arnhem worden 5.000 bomen en struiken geplant.

Meer Bomen Nuboom

Elke eik of beuk produceert ieder jaar duizenden zaailingen waar maar een tot twee procent uitgroeit tot volwassen boom. Iedere tak van een wilg, vlier of vlinderstruik kan een nieuwe plant of boom worden. Veel jonge aanplant wordt verwijderd tijdens natuurbeheer, maar Meer Bomen Nu, een initiatief van Meergroen, Caring Farmers, Boomfeestdag en Urgenda, geeft al deze zaailingen en stekken een tweede kans. Aankomende winter worden – met behulp van boswachters en ecologen en ruim duizend vrijwilligers – één miljoen bomen en struiken van stadsparken en natuurgebieden, verplant naar boerenakkers, startende voedselbossen, bedrijventerreinen, bermen en achtertuinen. Ook worden nog 90.000 door corona onverkochte perenbomen geplant. Deze campagne kan de komende jaren exponentieel opgeschaald en gekopieerd worden in elke gemeente. www.meerbomen.nu.

Programma van Meer Bomen Nu

Zondag 22 november verhuist  de eerste boom van Landgoed Schaarsbergen, Kemperbergerweg 194 naar het bedrijf Vlotweg Topmovers, Delta 55.
Van 10.45-11.15 oogsten, 11.15-11.45 vervoer, 11.45-12.15 planten.
In verband met corona graag overleg over aanwezigheid van pers met Hanneke van Ormondt, 0645756529.

boomplantactieElk kind één keer

Alle kinderen op de basisschool gaan een boom planten. Dat heeft minister Carola Schouten (Natuur) afgesproken met de provincies. Het maakt onderdeel uit van hun bossenstrategie om er de komende tien jaar 37.000 hectare bos bij te krijgen, dat is een toename van het bosgebied met tien procent. Door elk kind een keer tijdens hun tijd op de basisschool een boom te laten planten komen er jaarlijks rond de 180.000 bomen bij. Het moet de kinderen volgens de minister bewust maken van het belang van bomen, maar ook hun kennis en plezier ervan vergroten.
De komende tien jaar moet er 15.000 hectare bos bijkomen in overleg met terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer en particuliere grondeigenaren. Verder wordt gekeken om 19.000 hectare bos bij steden, dorpen en overgangszones tussen natuur en landbouwgebieden aan te planten. Daar wordt nog financiering voor gezocht. Ten slotte zal bos dat sinds 2017 is gekapt om plaats te maken voor andere natuur zoals heide, worden gecompenseerd. Het gaat het om 3400 hectare.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen