Op stap met een Natuurgids uit Arnhem via Local Nature Guide

Foto: Local Nature Guide

Vogelsafari in Arnhem, wildplukexcursie of een survivaltracking? Via het nieuwe platform Local Nature Guide zijn vanaf vandaag allerlei natuurexcursies te boeken.

Op het platform bieden gidsen hun activiteiten aan, waardoor je precies weet met wie je  op stap gaat. Kies jij voor ervaring, prijs of kennis? Zoek en vind jouw beste natuurgidsen en activiteiten.

Lastig om goede lokale gids te vinden

Local Nature Guide is opgericht door natuurliefhebbers Erik en Ralph van Bemmel, Jori de Goede en Rik van den Berg. Zij merken al jaren dat het lastig is om een goede lokale gids te vinden. “Vaak kost het een heleboel telefoontjes, persoonlijk netwerk en vooral heel veel tijd om iemand te vinden die het gebied goed kent,” vertelt Erik. “Zonde, want een lokale gids kan je alles in het gebied laten zien en brengt de natuur nóg meer tot leven.”

Aanbod van gidsen en natuuractiviteiten in heel Nederland

Op het platform wordt het aanbod van gidsen en natuuractiviteiten in heel Nederland bij elkaar gebracht. “Op die manier willen wij het aanbod overzichtelijker maken, zodat boeken makkelijker wordt en er meer mensen de natuur in trekken,” licht Jori toe. Hij wil het daarbij ook voor gidsen makkelijker maken. “Betalingen gaan automatisch, gidsen vergroten hun bereik en de communicatie verloopt centraal en veelal automatisch. Op die manier heeft de gids meer tijd om de natuur in te gaan.”

Natuurgids uit Arnhem

In Arnhem is onder meer natuurgids Fokko Erhart te boeken. “Van jongs af aan kijk ik naar vogels. Vanuit mijn interesse in de natuurfotografie ben ik op zoek gegaan naar zoogdieren en vlinders. Mijn werk in het natuurbeheer heeft mij veel geleerd over hoe de natuur werkt. Natuurontwikkeling en begrazing hebben daarbij met name mijn belangstelling.”

Denkbeeldige poort waardoor Rijn Nederland binnenstroomt

Fokko is als privégids te boeken voor excursies in de regio. “In de stedendriehoek Arnhem, Nijmegen en het Duitse Kleef ligt de denkbeeldige poort waardoor de Rijn Nederland binnenstroomt. Al meer dan 25 jaren zetten Rijk, Provincie en Staatsbosbeheer zich in om hier de natuur tot ontwikkeling te laten komen. Soms is de natuur een handje geholpen en zijn grote grazers losgelaten. Met een gevarieerd landschap tot gevolg, waarin rivieroevers, stroomdalgraslanden, ruigten, struiken en ooibossen elkaar afwisselen. Vele planten en dieren hebben hiervan geprofiteerd, hebben zich nieuw gevestigd of zijn in aantal toegenomen.”

Jouw perfecte gids of activiteitnatuurgids

Op het platform bieden momenteel al ruim dertig gidsen allerlei activiteiten en privé tours aan. Het aanbod is zeer gevarieerd. Bekende, zeer ervaren gidsen als Klaas de Jong (winnaar tv-programma In de ban van de condor), Arjan Dwarshuis (Wereldrecordhouder Vogels kijken) en ervaren wildplukgids Marin Leus zijn bijvoorbeeld te boeken. Daarnaast zijn er ook minder bekende, lokale gidsen als Marry van der Geest te vinden. Die is vrijwel dagelijks actief in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Toekomstplannen

In de aankomende maanden is het doel om flink te groeien en het platform verder te ontwikkelen. Nieuwe opties voor natuurgidsen en avonturiers, dataverzameling voor onderzoeksinstituten, online cursussen en een internationale uitrol. De ondernemers zien allerlei mogelijkheden om natuur leuker en toegankelijker te maken en daar is het Local Nature Guide uiteindelijk om te doen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden