Arnhemse tijgers verhuizen naar Frankrijk

Foto: Koninklijke Burgers' Zoo

Twee in Arnhem geboren Sumatraanse tijgers verhuisdenen maandag 29 juni van Koninklijke Burgers’ Zoo naar Zoo de Maubeuge (Frankrijk). Het transport van de twee vijfenhalf-jarige vrouwtjes vond plaats in het kader van het Europese fokprogramma voor deze bedreigde ondersoort van de tijger.

De tweeling kwam op 1 september 2014 in het Arnhemse dierenpark ter wereld.

Toestemming om te fokken

In 2008 opende Burgers’ Zoo ter gelegenheid van het 95-jarige jubileum Burgers’ Rimba, met als onderdeel daarvan een gloednieuw tijgerverblijf. Nadat eerst drie jonge vrouwtjes het nieuwe verblijf enkele jaren bewoonden, kreeg het Arnhemse dierenpark toestemming om te gaan fokken van het Europese fokprogramma. In juni 2011 kwam uit het Duitse Krefeld een vrouwtje. Ook kwam een mannetje uit het Engelse Paignton. De koppeling van beide dieren was succesvol.

Even pas op de plaats

Het Duits-Engelse tijgerpaar bleek zo’n goede match, dat ze tot tweemaal toe een tweeling succesvol hebben grootgebracht. Binnen een Europees fokprogramma ziet de coördinator erop toe dat het genetische materiaal van de dierentuinpopulatie liefst zo gevarieerd mogelijk blijft. Dit met het oog op de toekomst. Daarom kreeg Burgers’ Zoo het logische advies om met dit koppel even pas op de plaats te maken en niet meer verder te fokken.

Donkere wolken boven Sumatra

Hoewel het goed gaat met het Europese fokprogramma voor de Sumatraanse tijger in dierenparken, pakken donkere wolken zich samen voor wat betreft de tijgerpopulatie in het wild op Sumatra. De tijger wordt steeds verder teruggedrongen doordat natuurlijk leefgebied verdwijnt. Dieren worden bejaagd voor de illegale handel. Ook gebieden waar de tijger nog voorkomt raken steeds verder versnipperd. Experts schatten dat er nog slechts twee- tot driehonderd Sumatraanse tijgers in het wild leven momenteel.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden