Landelijke Tuinvlindertelling van vanaf 4 tot en met 26 juli

Foto: Pixabay

Op zaterdag 4 juli 2020 begon de Landelijke Tuinvlindertelling. Deze telling wordt voor de twaalfde keer door De Vlinderstichting georganiseerd en duurt vier weken.

Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen.

Vlinders herkennen en melden

Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest geteld. In de jaren ervoor stond de kleine vos op nummer een. Maar die is in het zuiden en midden van het land steeds minder te zien.
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin of op het balkon direct doorgeven via de app Vlindermee of de website vlindermee.nl.
Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee of ObsIdentify om vlinders te herkennen.

Effecten van de droogte

De zomers van 2018 en 2019 waren extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders. Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. Er werden voornamelijk koolwitjes gezien, die goed tegen hitte kunnen. De Vlinderstichting is benieuwd naar de cijfers van 2020.

Maak je tuin of balkon vlinderklaar

Want door de vlinders te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat die beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling bijdragen aan die kennis.
Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin en balkons te lokken?
-Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
-Zorg voor voedselplanten voor rupsen
-Gebruik geen gif

Bron: De Vlinderstichting

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden