Nationale Bijentelling: wat zoemt er in jouw tuin?

Foto: ajs63-pixabay

De Nationale Bijentelling krijgt dit weekend een vervolg. Nederland Zoemt roept iedereen op om in het weekend van 18 en 19 april weer een half uurtje bijen te tellen in tuin of park.

Het tellen van bijen is niet alleen leuk, maar ook heel waardevol. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen ze iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten,” aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Vijf jaar achter elkaar tellen

Vorig jaar deden ruim 5000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij, ondanks de kou dat weekend, bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen,” aldus Biesmeijer.
Hij geeft aan dat zo’n vijf jaar achter elkaar moet worden geteld. Dan zijn trends in bijenpopulaties van tuinen helder en kunnen invloeden zoals weer uitgesloten worden.

Doe mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft.

  • Tel op 18 of 19 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig, of in ieder geval droog, moment.
  • Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Download het telformulier voor een overzicht van de bijensoorten.
  • Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 18 april in op deze pagina via de knop bovenaan de pagina.
  • Meer weten over hoe je de wilde bij in je tuin kunt helpen? Kijk dan op Nederland Zoemt.

Bijengidsje en spelletjes

Behalve een telformulier is er een bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Daarnaast zijn er ook spelletjes die je kunt doen rondom de bijtelling die ook erna nog leuk zijn om met kinderen te doen.

Over Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het heeft als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden