Paddentrek weer begonnen

Foto: bloei in arnhem

De eerste padden zijn waargenomen. Dat betekent dat tussen nu en de komende weken weer alle padden aan hun trektocht richting water beginnen. Dit kan een gevaarlijke tocht zijn waarbij velen padden sneuvelen onder autowielen.

Om te voorkomen dat dit gebeurd, kunnen we de padden helpen met overzetten.

Waarom trekken padden?

Nadat de padden zijn ontwaakt uit hun winterslaap, gaan ze op zoek naar water. De vrouwtjes gaan in het water de eieren af zetten. Zodra het vrouwtje haar eitjes afzet worden ze door het mannetje bevrucht. Na de zomer gaan de padden weer terug naar hun overwinteringsplaats. Dit doen ze niet allemaal tegelijk dus dan valt het niet zo op. Ook andere amfibieën, zoals kikkers en salamanders, maken deze reis.

Wanneer begint de paddentrek?

Als de temperatuur en de luchtvochtigheid stijgt, dan begint de paddentrek. Padden gaan het liefst op pad als het vochtig is omdat ze een gevoelige huid hebben. In de zon zouden ze uitdrogen. Ook moet het ‘s nachts minimaal 7 graden zijn omdat padden koudbloedige dieren zijn. Dat is in het vroege voorjaar als het veel geregend heeft en de nachten weer warmer zijn. Padden komen ‘s avonds in beweging en niet overdag omdat ze dan minder kans hebben om opgegeten te worden.

Veilig naar de overkant

Om de gevaarlijke oversteek te voorkomen zijn op enkele plekken, waar mogelijk, extra poelen gegraven in de buurt waar de padden overwinteren. Dit is gebeurd op de Deelenseweg en de Cattepoelseweg naar de dierentuin. Dat heeft positief uitgepakt want de padden trekken daar niet meer de weg over.

Paddenwerkgroep op de Paasberg

Op de Paasberg zien bewoners ook jaarlijks de padden trekken naar de plas aan de Rosendaalsestraat. De bewoners hebben zich georganiseerd in een Paddenwerkgroep en patrouilleren tijdens de paddentrek langs de drukke wegen om de padden en kikkers een veilige overtocht te bieden. Zo worden duizenden padden veilig overgezet.

Hoe kun je helpen?

Zie je bij jou in de buurt komende tijd ook padden, kijk dan of er bij jou in de buurt een paddenwerkgroep actief is, of dat er andere maatregelen zijn genomen. Wil je meehelpen met het oversteken, meld je dan aan via [email protected].

Maar ook als je niet met een paddentrek vrijwilligersgroep mee kunt, kun je helpen. Kijk goed om je heen, als het boven zes graden is en vochtig. En zie je een dier op de weg, zet hem er even over. Zo simpel is het eigenlijk al om een beestje te redden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen