Gratis boom en nestkastje bij boomactie

Foto: Gemeente Arnhem

Woon je in de wijk Binnenstad, Nieuwe Kadekwartier, Arnhems Broek, Spijkerkwartier, Klarendal, Sint Marten, Coehoorn, Kronenburg, de Overmaat of Rijkerswoerd West? Dan kun je tot en met 20 februari een gratis boom en nestkast aanvragen.

Dit is een actie van gemeente Arnhem om de biodiversiteit te vergroten en hittestress tegen te gaan.

Bomen tegen hittestress

Wist je dat een volwassen boom net zoveel verkoeling geeft als tien airco’s? In deze tien Arnhemse wijken is de kans groot dat het in de zomer te warm wordt, zo blijkt uit de hittekaart van de gemeente Arnhem. Op deze plaatsen zijn ook steeds minder vogels en insecten te zien. Als het regent kan het water niet weg en lopen straten en tuinen onder. Door tegels te vervangen door bomen, struiken en bloemen wordt het zomers minder warm en kan regenwater snel de grond in bij een zware regenbui. En door te kiezen voor de juiste bomen en struiken hebben vlinders en bijen te eten. Met de nestkasten krijgen vogels een goede plek om te broeden.

Hopelijk veel animo

Wethouder Cathelijne Bouwkamp hoopt op veel animo voor deze actie: “De afgelopen zomer hebben veel mensen last gehad van de extreme temperaturen die ons land teisterden. Vooral op plekken waar veel steen en beton is lopen de temperaturen enorm op. Daarom willen we juist op die plekken meer bomen toevoegen. En meer bomen zorgen voor meer dieren en dus meer biodiversiteit. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten.”

Aanmelden bomen en nestkastjes

Voor de actie is budget vrijgemaakt. Dat is niet oneindig. Daarom geldt: ‘wees er snel bij’ en ‘wie het eerst komt het eerst maalt.” Bewoners van de tien Arnhemse wijken kunnen op de internetsite van de gemeente Arnhem een boom en/of nestkastje uitkiezen. Daarbij geldt: maximaal één vogelhuisje en één boom per adres. De bomen zijn zo gekozen dat ze ook voor kleinere tuinen of balkons geschikt zijn. De jonge boompjes zijn tussen de één en anderhalve meter hoog met een kleine kluit of in een pot. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te vervoeren. De nestkasten zijn bestemd voor vogels die veel voorkomen in de stad.

Afhalen tijdens Nationale Boomfeestdag

Op 18 maart, Nationale Boomfeestdag kunnen de eerste bomen worden opgehaald. Dat zal op drie locaties van Natuurcentrum Arnhem zijn, namelijk:
• Stadsboerderij Presikhaaf (noord)
• Stadsboerderij de Korenmaat (zuid)
• De Molenplaats Sonsbeek (vlakbij centraal station)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden