Studenten Bos- en Natuurbeheer winnen Bomen Challenge 2021

Foto: HVLH

Studenten Bos- en Natuurbeheer Ard Overkempe en Paul Geerdink zijn de winnaars van de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021. Samen met een tweede team van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Velp en vijf andere studententeams stonden zij op 17 juni in de finale.

Hun uitdaging was een plan voor meer en gezonde bomen in een al overvol Nederland. De winnaars namen de prijs van €4000,- in ontvangst van de initiator, de 100-jarige Boomrooierij Weijtmans.

Team BNBoys

Ard Overkempe en Paul Geerdink maakten als team BNBoys Handboek Het Bosdorp. Het is een handboek voor gemeenten, planologen en projectontwikkelaars om duurzame en groene wijken te realiseren. Hiermee spelen ze in op de stijgende vraag naar nieuwe woningen. Ard en Paul volgen de minor Bomen in de Stedelijke Omgeving en schrokken ze toen ze de visie op stedelijke bomen lazen. Hierin staat dat bomen vaak niet langer dan 40 jaar ingepland staan, veel korter dan in de bosbouw gebruikelijk is. Daarom bevelen zij aan echte bosranden van 40 meter rondom dorpen aan te leggen als ecologische corridors. Ook subsidie voor houtbouw als stimuleringsmaatregel is een van hun adviezen.

Plan krijgt vlucht in Bossenstrategie

De jury waardeert het gebruiksvriendelijke handboek omdat Ard en Paul buiten de bestaande kaders gedacht hebben. “Jullie zijn al diep in de materie gedoken, hebben de mogelijke problemen in beeld en de strategieën al klaarliggen,” aldus de jury. “Jullie zijn zelfs al in gesprek met publieke en private organisaties.”
Behalve de mooie geldprijs ontvingen de winnaars ook twee uitnodigingen. Harry Koender, Nationaal Coördinator Uitvoering Bossenstrategie, nodigt Ard en Paul uit om volgende week bij een webinar over Bossenstrategie hun plan te pitchen. En ook de Provincie Noord-Brabant praat graag verder met de studenten. Binnen Hogeschool Van Hall Larenstein gaan studenten aan de slag met de uitvoeringsstrategie van dit plan.

Groene en prettige rustpunten langs de snelweg

Ook het andere team The Tree Musketeers van Van Hall Larenstein bereikte de top-3 van de Bomen Challenge. Sven Bronda, Laura Delhaye, Renée Mudde, Jeanine van Til en Casper Thomassen pakken de rustpunten langs de Nederlandse snelwegen aan. In hun plan De weg naar de toekomst maken zij van de rustpunten aantrekkelijke, duurzame, groene en prettige plekken. De 60.000 bomen en struiken die ze hier kwijt kunnen, dragen onder meer bij aan het verminderen van CO2 en het afvangen van fijnstof. “Een plan met toekomst,” oordeelde de jury. “Met medewerking van Rijkswaterstaat kan dit snel gerealiseerd worden en veel opleveren.”
Lees meer over de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021.

Over Van Hall Larenstein

Van Hall Larenstein is een internationale groene kennisinstelling, waar ze met passie en kunde onderwijs verzorgen, ondersteund door toegepast onderzoek binnen diverse lectoraten. Ze leiden proactieve professionals op, die op een verantwoorde en ondernemende wijze een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.
Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen