Feestelijke lancering Centre of Expertise Groen

Foto: Rick Nedersticht

De sfeer op 22 april was feestelijk, bij het Centre of Expertinse Groen (CoE Groen). Er was iets moois te vieren. Na de start in 2019 staat hun infrastructuur en onlangs kregen zij de SPRONG groen subsidie toegekend.

Het CoE Groen is een verzamelplek van knappe jonge koppen en praktijkgericht onderzoek voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.

Inspirerende middag

Hoe draagt praktijkgericht onderzoek bij aan de grote opgaven waar we voor staan in het groene domein? Deze vraag stond centraal op 22 april, bij de officiële lancering van het Centre of Expertise Groen (CoE Groen). Er was online een livestream vanuit de Wintertuin in Baarn, met een aantal inspirerende gasten en vier interactieve workshops. Bij hun feestelijke opening logden ruim honderdzestig mensen in en deden mee. De deelnemers werden opgeroepen om mee te denken over hoe de transitie-opgaven nog verder kunnen worden versneld door praktijkgericht onderzoek. Onderzoekers, lectoren en samenwerkingspartners vonden elkaar in de workshops en tijdens het netwerken, dat digitaal werd gefaciliteerd.
Je kunt een verslag van de bijeenkomst nalezen en terugkijken op de website van het CoE Groen.

Systeemtransitie in het groene domein

Samenvattend waren de conclusies van de diverse gasten en sprekers dat het CoE Groen organiseert wat nodig is voor de systeemtransitie in het groene domein. Het is de partner die, door het bijeenbrengen van vragen, kennis en onderzoek, de antwoorden kan geven die nodig zijn. Tegelijkertijd is dit slechts een tussenstap naar de grotere toekomst. Want grote systeemtransities vragen om transdisciplinaire samenwerking. Het vraagt om paradigmaverschuiving in plaats van symptoombestrijding. Het vraagt om dapper leiderschap en afscheid nemen van bestaande dogma’s. De bundeling van expertise op onderwerpen binnen het CoE Groen zorgt voor focus en massa. Hierdoor kan de aansluiting met andere expertises zoals gedragswetenschappen en technische wetenschappen nog beter worden gemaakt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden