Aanmelding voor Euregionale Scholenwedstrijd duurzaamheid verlengd tot 11 januari

Museum de Bastei
Museum de Bastei
Foto: ABT Communicatie

Nederlandse en Duitse scholieren motiveren elkaar tot duurzaam handelen. Wat is mijn ecologische voetafdruk? Hoe kan ik deze verkleinen, en hoe kan ik leeftijdsgenoten uit Duitsland motiveren om ook duurzamer te handelen?

Deze vragen staan centraal tijdens de derde editie van de Euregionale Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal.

Vier interactieve digitale workshops

De aanmeldingstermijn is nu verlengd. Nederlandse en Duitse middelbare scholieren kunnen zich nog tot en met 11 januari 2021 aanmelden. Tot nu toe hebben 351 leerlingen uit twintig klassen van vijftien verschillende scholen dat al gedaan. Om inspiratie op te doen voor hun inzendingen, volgen de deelnemers in januari en februari vier interactieve digitale workshops.

Duurzame omgang met de aarde en duurzaam handelen

Duurzaamheid. Daar draait het allemaal om tijdens deze wedstrijd, die mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Vooral de klimaatverandering zorgt ervoor dat mensen op steeds meer vlakken waarde hechten aan een duurzame omgang met de aarde. Maar wat is duurzaam handelen precies? Welke verschillen zijn er tussen Nederland en Duitsland, en wat kunnen beide buurlanden van elkaar leren? De komende maanden gaan scholieren uit beide landen met deze vraagstukken aan de slag.

Interactief en inspirerend workshopprogramma

Samen met museum De Bastei in Nijmegen en het netwerk Groen Blauwe Rijn Alliantie heeft de Euregio Rijn-Waal een inspirerend workshopprogramma ontwikkeld, dat uit vier interactieve films bestaat. Deze kunnen op elk gewenst moment in de les of thuis gevolgd worden. In de eerste workshop doen de Nederlandse en Duitse scholieren onder leiding van meteorologe Margot Ribberink onderzoek naar hun eigen ecologische voetafdruk. Deze wordt beïnvloed door zaken als vliegen, het eten van vlees en het kopen van kleding en elektronica. Hoe kunnen de scholieren hun eigen ecologische voetafdruk verkleinen? In de volgende drie workshops komen de thema’s wonen, voeding, spullen en vervoer aan bod. De Nederlandse en Duitse deelnemers stellen vervolgens een persoonlijk ontwikkelingsplan op hoe ze zelf duurzamer kunnen gaan leven. Ribberink beantwoordt bovendien tijdens vijf live online meetings vragen van scholieren. De deelnemers hebben vervolgens tot en met 15 maart de tijd om een creatieve inzending te maken waarmee ze scholieren uit het buurland kunnen inspireren tot duurzamer handelen.

Prijzen voor beste inzendingen

Een deskundige jury buigt zich eind maart over de inzendingen en bepaalt aan de hand van verschillende beoordelingscriteria welke bijdragen eruit springen. Deze worden in april met mooie prijzen beloond. In verband met de ontwikkelingen omtrent de coronapandemie staat de precieze vorm van de prijsuitreiking nog niet vast. Wat wel al vaststaat, is dat er in drie categorieën prijzen te winnen zijn, en misschien reikt de jury nog wel extra prijzen uit. “We gaan er in ieder geval alles aan doen om de prijswinnaars op een mooie manier in het zonnetje te zetten,” aldus projectcoördinator Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal.
Op deze link is meer informatie over de deelnamevoorwaarden, de workshops en de beoordelingscriteria van de Euregionale Scholenwedstrijd te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen