Pontjes van Uit®waarde varen dit seizoen niet meer

Foto: Pontjes Uiterwaarde

Pontexploitant Uit®waarde is teruggekomen op een eerder genomen beslissing om de veren in de vaart te houden. Onlangs is besloten dat de geexploiteerde pontjes vanaf 13 juni niet meer varen.

De organisatie stelde een onderzoek in onder de schippers en kaartverkopers, na signalen vanuit een aantal vrijwilligers. Die behoren namelijk door hun leeftijd voor een groot deel tot de risicogroep. Uit het onderzoek bleek dat een groot gedeelte van de vrijwilligers niet beschikbaar is voor dit seizoen.

Vorm van openbaar vervoer

De pontjes zijn een vorm van openbaar vervoer (OV) met de bijbehorende restricties. Alle mensen op de pont moeten 1,5 meter afstand houden. Passagiers en bemanning moeten een (zelf meegenomen) mondkapje dragen. Ook moet de capaciteit van het veer tot veertig procent teruggebracht worden.
Deze condities leiden ertoe dat niet op een fatsoenlijke manier gevaren kan worden, ook niet met aangepaste vaarschema’s. Er zijn te weinig bemanningsleden die onder de huidige omstandigheden bereid en in staat zijn de pontjes te varen.

Overleg met oevergemeenten

In overleg met de betrokken oevergemeenten is besloten de tien fiets- en voetveren niet in de vaart te brengen. Aan de verduurzaming van de vloot wordt gewoon doorgewerkt. In de tussentijd wordt groot onderhoud en dergelijke aan de ponten uitgevoerd. Ter plaatse zal op de bestaande vaarschemaborden de stremming kenbaar worden gemaakt met een uitleg van het niet varen.

Het betreft de voetveren: Beuningen-Slijk-Ewijk. Druten-Dodewaard, Varik-Heerewaarden, Batenburg-Demen, Ravenstein-Niftrik, Pontje Ham, Rhenen-Lienden, Renkum-Heteren, Heukelum-Galgenwaard en de Liniepont (Werk aan het Spoel, Fort Everdingen, Werk aan de Groeneweg). De organisatie hoopt dat er volgend jaar weer gewoon gevaren worden.
Bron: Renkum.Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden