Eikenprocessierups komt naar verwachting deze week uit ei

Foto: Andre Baltes

De gemeente Arnhem verwacht dat er in de maanden mei tot augustus veel overlast door de nesten van de eikenprocessierups ontstaat. De haartjes van deze rups kunnen bij mens en dier jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken.

Het is goed om te begrijpen hoe ze zich voortplanten en wanneer.

Eikenprocessierups

Deze jeukrups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die in mei tot en met augustus op eikenbomen voorkomt.
De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. Deze nesten bevinden zich aan de zonnige zuidkant van eikenstammen. Je herkent de nesten aan een dicht spinsel van vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten.

Wanneer rupsen uit eitjes komen

Het moment waarop de eikenprocessierupsen uit de eitjes komen, wordt in belangrijke mate bepaald door de temperatuur in maart. Dit jaar verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de eerste rupsen rond 6 april uit hun eitjes zullen kruipen. Uit een steekproef blijkt dat de rupsjes in de eitjes zich goed ontwikkelen, ondanks de vele neerslag.

Genoeg eikenblaadjes na uitkomst eieren?

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups voorspelt dat, zoals gebruikelijk, de rupsjes  zullen in de eerste week van april uit het ei kruipen. Dan moeten ze een tijdje zonder het malse jonge eikenblad moeten stellen. Volgens De Natuurkalender van NatureToday is de verwachting dat rond 11 april vijf procent van de eiken de eerste bladeren ontplooid. Rond 26 april heeft naar verwachting de helft van de eikenbomen in Nederland de eerste bladeren ontplooid. Helaas kunnen jonge processierupsjes een tijdje in de boom uithouden zonder eten. Maar ze zijn in die fase echter wel kwetsbaar voor natuurlijke vijanden, zoals allerlei vogelsoorten. Ook slechte weersomstandigheden zoals slagregens of hagelbuien kunnen de overlevingskansen van de rupsjes verminderen.

Nog geen brandharen

Als ze uit hun eitjes komen, hebben de eikenprocessierupsen nog geen brandharen. Die krijgen ze pas na het derde larvale stadium. Dat is ook het moment waarop ze de karakteristieke nesten gaan vormen. Dat zal naar verwachting in de tweede helft van mei zijn. Ook hierbij spelen de weersomstandigheden echter weer een bepalende rol.

Meer informatie: Processierups.nu

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden