Veel teken door warm lenteweer

Foto: NatureToday

Voor de komende dagen is warm lenteweer voorspeld. In grote delen van Nederland wordt daardoor een hoge activiteit van teken voorzien.

Dat meldt de website NatureToday van Wageningen University.

Teken

Een teek is een parasiet die zich, vaak onopgemerkt, in de huid van dieren en mensen boort en zich volzuigt met bloed. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Actiever bij hoge temperaturen

Teken zijn actiever bij hoge temperaturen. De komende dagen kan de temperatuur oplopen tot 20 graden, zo’n vijf graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Tot dusver is het aantal meldingen van tekenbeten vergelijkbaar met een normale seizoenstart. “Het is dus niet zo dat er ineens geen tekenbeten meer gemeld worden door de coronamaatregelen,” aldus NatureToday.

Week van de teek uitgesteld

“Komende week zou de Week van de teek zijn, maar die is vanwege de coronacrisis uitgesteld tot in juni. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de teken niet actief zijn. In tegendeel. De komende dagen loopt de maximumtemperatuur op tot rond de 20° Celsius. Dit is zo’n vijf graden warmer dan de normaal. Teken zijn actiever bij hogere temperaturen. De Tekenactiviteitsverwachting op Tekenradar.nl loopt de komende dagen dan ook op tot de maximale waarde ‘Zeer hoog’ in grote delen van Nederland.”

Normale start van het tekenbeetseizoen

Volgens NatureToday: “Tot nu toe is het aantal tekenbeetmeldingen vergelijkbaar met een normale seizoenstart. Het is dus niet zo dat er ineens geen tekenbeten meer gemeld worden door de coronamaatregelen. Het is nog erg afwachten hoe dat zich de komende weken ontwikkelt, en of het aantal tekenbeten dit jaar lager, hoger of vergelijkbaar zal zijn met andere jaren. Het aantal gaat natuurlijk ook afhangen van de omvang van de tekenpopulatie. Helaas is daar geen informatie over beschikbaar.”

Meer dan zestigduizend tekenbeten doorgegeven

Sinds de start van Tekenradar.nl zijn er al meer dan zestigduizend tekenbeten doorgegeven. Meer meldingen zijn belangrijk voor het onderzoek bij NatureToday naar teken en door teken overdraagbare ziekten.

Meld dus een tekenbeet via Tekenradar.nl  maar ook een rode ring of vlek, een andere recente vorm van lymeziekte, of koorts na een tekenbeet. Op Tekenradar.nl is heel veel informatie over teken te vinden:

Hoe verwijder ik een teek?

Kinderen voor Lyme onderzoek

Voorbeelden van een rode ring of vlek

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden