Minister Wiebes maakt kennis met waterstofcluster op IPKW

Foto: IPKW

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes was op bezoek bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Het gesprek betrof waterstoftechnologie in Nederland.

De minister was uitgenodigd door de provincie Gelderland.

Waterstoftechnologiebedrijven

Woensdagmiddag 29 januari was Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op bezoek bij IPKW. De VVD-minister bezocht het industriepark op uitnodiging van de provincie Gelderland. De bedoeling was om in gesprek te gaan over wat er in de praktijk rondom industriële waterstoftechnologiebedrijven speelt in Nederland.

Waterstoflab HAN

Wiebes begon zijn bezoek met een rondetafelgesprek in het Waterstoflab van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op IPKW. De minsters ging in gesprek met gedeputeerde Christianne van der Wal (provincie Gelderland), Jan van Dellen (lid van de Economic Board en wethouder gemeente Arnhem) en mensen uit het bedrijfsleven. Thema was hoe de samenwerking tussen de bedrijven in Arnhem en Gelderland rond waterstof kan bijdragen aan de nationale uitdagingen op het gebied van energietransitie, talentontwikkeling en versterking van het regionale onderzoeks- en ecosysteem.

Waterstof in de praktijk

Wiebes maakte vervolgens per fiets een rondgang over IPKW en ging langs de bedrijven Elestor en Hygear. Hij nam de tijd om zich te laten informeren over de waterstoftechnologie. Elestor heeft de ‘waterstofbromide flowbatterij’ ontwikkeld, een innovatieve batterij die een nieuwe en betaalbare manier van energieopslag mogelijk maakt. Het werkbezoek eindigde bij Hygear. Dit bedrijf levert industriële procesgassen zoals, waterstof, stikstof en zuurstof aan industriële eindgebruikers, met een innovatieve en duurzame methode van productie op locatie. Ook levert HyGear direct waterstof aan het naastgelegen openbare waterstoftankstation.

Energietransitie

De minister kreeg een goede indruk van de samenwerking tussen industriële bedrijven, kennisinstellingen en start-ups in Arnhem. “Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid activiteiten die op IPKW plaatsvinden. Er wordt hier op allerlei manieren gewerkt aan de energietransitie, wat nieuwe banen oplevert en ons land verder brengt.” Met die lovende woorden sloot de minister zijn bezoek af.

Arnhem profileert

Arnhem profileert zich sinds enkele jaren als waterstofstad. Binnen de gemeentegrenzen vinden dan ook de nodige innovaties plaats op het gebied van waterstoftechnologie. Op IPKW werken bedrijven als Hygear, Nedstack en Hymove volop aan deze technologie en leveren hierdoor een bijdrage aan de totale energietransitie. In het rapport ‘Waterstof: Kansen voor de industrie’ wordt het Gelderse cluster neergezet als tweede industrieel cluster (na Rotterdam) op het gebied van waterstoftechnologie. Naast bedrijven in Arnhem maken ook bedrijven in Apeldoorn hier deel van uit.

Wil je meer informatie over het bezoek van de minister en het waterstofcluster, kijk hier of neem dan contact op met Marloes Huinink via de mail: [email protected] of bel 026 384 46 46.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden