Doe aankomend weekend mee aan de Tuinvogeltelling

Foto: Pixabay

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in je tuin of op balkon. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in de tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur drie koolmezen tegelijk en even later vijf koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Je telling geef je op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via dit telformulier, het staat dan voor je klaar. Vul de telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Klik op de link van de tuinvogeltelling voor meer informatie.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden