Geschulpte hamerhaai overleden in Burgers’ Zoo

Foto: Burgers'Zoo

Bij Burgers’ Zoo, in de leefwereld Ocean, is op zaterdag 9 november de geschulpte hamerhaai gestorven. Die zwom er rond sinds november 2010.

De exacte doodsoorzaak is nog niet bekend. In het wild kunnen haaien wel 70 jaar oud worden. Over de levensduur in gevangenschap is nog niet veel bekend.

Individuele voermethode

Het volwassen mannetje heeft negen jaar lang zonder enig probleem in het grote haaienbassin van drie miljoen liter water geleefd. Het dier at uitstekend. Hij had geleerd om op een vaste voerplaats met behulp van een speciale voertang voedsel aan te nemen van de dierverzorgers. Door deze handmatige, individuele voermethode krijgen de haaien extra jodium en vitamines. Ook bij eventuele ziektes is het mogelijk om via het voedsel behandelingen met medicijnen te kunnen te geven.

Vrij zwemmende haaiensoort

De hamerhaai zwom de laatste dagen een stuk slechter. Dat maakte de andere haaien nieuwsgierig naar het afwijkende zwemgedrag zonder dat ze daarbij overigens zichtbaar agressief werden. Goed zwemmen is van levensbelang voor pelagische haaiensoorten (ook wel vrij zwemmende haaiensoorten genoemd). Deze groep haaien kunnen namelijk niet zelfstandig water langs de kieuwen pompen. Juist als ze zwemmen en hun bek iets open hebben, stroomt het water via de bek door de kieuwen. Om niet volkomen uitgeput te raken van het 24 uur zeven dagen per week zwemmen, maken deze haaien glijvluchten door het water waarbij ze rusten (vergelijkbaar met hoe roofvogels gebruiken maken van de thermiek om zweefvluchten te maken).

Doodsoorzaak onbekend

Burgers’ Zoo stuurt het dier naar de pathologische faculteit van de Universiteit Utrecht in de hoop de exacte doodsoorzaak te kunnen achterhalen. Het hamerhaai mannetje is ongeveer 2,10 meter en weegt circa 55 kilo.

Bron: Burgers'Zoo

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen