Watercafé: kom in actie tegen klimaatverandering

Foto: Maurice van Kippersluis

In de opmaat naar de waterschapsverkiezingen op 20 maart organiseert Water Natuurlijk Rijn en IJssel 21 februari een Watercafé bij Molenplaats Sonsbeek. Iedereen is van harte welkom.

Hoe zorgen we ervoor dat onze samenleving binnen de grenzen van de aarde past? En zich tijdig aanpast aan de gevolgen van het veranderende klimaat? Water Natuurlijk is een waterschapspartij van groene doeners. Daarom nodigt zij de schrijfster van het bestsellerboek ‘Eerste hulp bij klimaatverandering Anabella Meijer uit om donderdagavond 21 februari te vertellen over wat wel en niet werkt bij het in beweging krijgen van je omgeving. Ook vroeg Water Natuurlijk tuinontwerper Nico Wissing om tijdens het watercafé te komen vertellen wat je kunt doen om je tuin en je buurt aan te passen aan het veranderend klimaat en meer ruimte te bieden aan de natuur in de stad.

Boek waar je blij van wordt

Anabella Meijers boek was amper twee maanden na de lancering in november al uitverkocht. Recensies in onder andere Trouw, Metro en de vele aandacht voor haar bijzondere boek op social media zorgen ervoor dat zij op uitnodiging van o.a. het KNMI door het hele land toert om te vertellen over het enige boek over het klimaat waar je blij van wordt.

Klimaatverandering is ongrijpbaar. Veel mensen denken: ‘Wat kan ik nou doen?’ En terecht! Hoe enthousiasmeer je mensen voor het oplossen van het klimaatprobleem is de vraag die in haar lezing centraal staat. Humor is haar geheime wapen. “Het klimaatprobleem geeft stress en angst. Humor kan dat doorbreken. Om de motivatie van mensen op te krikken, is meer lol onontbeerlijk”.

De natuur helpen

Nico Wissing legt uit hoe je je tuin en je buurt tot een gezonde, natuurlijke leefomgeving omtovert waar je gelukkig van wordt. Wissing is naast tuinontwerper ook mede-eigenaar van NL Greenlabel én Water Natuurlijk ambassadeur. Hij zet zich al jaren in voor een schonere, groenere en vooral duurzamere wereld. “Als kind ben ik op het platteland opgegroeid en was ik altijd al in en met de natuur bezig. Nu heet dat duurzaamheid, toen wist ik niet beter dan dat je zorgvuldig met je leefomgeving moet omgaan. In die tijd ben ik al anders gaan kijken naar de natuur en heb ervaren hoe kwetsbaar het is. Het landschap heb ik afgelopen decennia om me heen zien veranderen; van weilanden met klaver, ereprijs, madelief en weidevogels naar complete platgespoten monoculturen waar geen haag meer in de wei staat met alle gevolgen van dien. In mijn werk zet ik vaak vraagtekens bij de afkomst of het gebruik van materialen. Er is veel onwetendheid. In Nederland willen we het goed doen, maar hoe? Ik deel graag mijn kennis en ervaring over hoe we de inrichting van de buitenruimte weer in balans kunnen brengen met onze natuurlijke leefomgeving.”

Water Natuurlijk

Water Natuurlijk is een landelijke waterschapspartij met lokale afdelingen die zich inzetten voor natuur, landschap en recreatie. Op woensdag 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen, ter voorbereiding daarop organiseert Water Natuurlijk enkele watercafés. Op deze avonden is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over nieuwe ideeën voor het water in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel.

 

Op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk Rijn en IJssel staan maar liefst vijf Arnhemmers (Sanne Blok, Margaret van Diermen, Yvonne van Hamersveld, Mirte van der Linden en Anne-Marie Pronk).  21 februari vertellen zijngraag waar zij zich voor inzetten.

 

Het eerste Watercafé in Arnhem vindt plaats op:

Datum: donderdag 21 februari
Tijd: 20.00 – 21.30 uur, inloop 19.30 uur
Locatie: Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A
Entree: gratis
Aanmelden via: https://www.waternatuurlijk.nl/rijn-en-ijssel/activiteiten

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden