Arnhem plasticvrij: aandacht voor plastic soep

Foto: Rozet

Gemeente Arnhem, De Groene Vos en Rozet maken zich van 9 februari t/m 10 april sterk voor een plasticvrij Arnhem.

Onder de noemer ‘Arnhem Plasticvrij?’ willen de drie organisaties samen met de Arnhemmers en Arnhemse bedrijven het probleem van de plastic soep aan de orde stellen en zoeken naar goede alternatieven.

Makkelijk en goedkoop

Plastic werd in de vorige eeuw toen het op de markt kwam met veel enthousiasme ontvangen. Het heeft in hoog tempo veel materialen vervangen. Plastic is makkelijk in het gebruik en goedkoop. Maar plastic heeft ook veel nadelen. Het is lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. Dat zorgt voor problemen: jaarlijks komt ruim 6,4 miljoen ton plastic in de zee terecht en daarmee ook in onze voedselketen. Het plastic komt bijvoorbeeld in heel kleine deeltjes in vissen terecht, die wij vervolgens opeten.

‘Arnhem Plasticvrij?’ wil de realiteit laten zien van de maatschappelijke gevolgen van plastic afval.

Gevolgen plastic soep

Onderdeel van ‘Arnhem Plasticvrij?’ is de tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’. De tentoonstelling laat de gevolgen van de plastic soep zien, maar onderzoekt ook mogelijkheden om de oceanen plasticvrij te krijgen.

Plasticvrij Arnhem

‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ is van 9 februari t/m 10 april te zien in Rozet. De toegang is gratis.

Naast de tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ is er in Rozet ook werk te vinden van kunstenaars die zijn geïnspireerd door plastic afval. Enthousiaste gidsen verzorgen rondleidingen en geven uitleg over de werken.

Ook zijn er tal van andere activiteiten. Er zijn lezingen, onder meer van Michiel Roscam Abbing, de auteur van het boek ‘Plastic Soup, Atlas van de wereld’, workshops en diverse opruimacties van zwerfafval.

Jongerendebat Duurzame toekomst

Speciaal voor scholen zijn er educatieve pakketten samengesteld. Ook wordt gekeken naar manieren om afval te verminderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de workshop Plasticvrije bedrijfsvoering. Verder is er een Jongerendebat Duurzame Toekomst en staat ook de binnenstad in het teken van Arnhem Plasticvrij? met onder andere een Plastic Soep Parade en plasticvrij winkelen.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op: rozet.nl/plasticvrij

 

Arnhem Plasticvrij

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden