Jonge zeekoe verwacht in Burgers Zoo

Foto: Burgers Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo verwacht in januari of februari de geboorte van een Caribische zeekoe in de Mangrove.

Het 5,5-jarige Caribische zeekoevrouwtje dat samenleeft met een 17-jarig mannetje in de Mangrove van Koninklijke Burgers’ Zoo is drachtig. Biologen en dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark verwachten de geboorte in januari of februari. Een precieze uitgerekende datum is moeilijk te bepalen: Caribische zeekoeien kennen namelijk een draagtijd tussen de 12 en 14 maanden.

Zeldzame geboorte

Koninklijke Burgers’ Zoo is het enige dierenpark in Nederland waar zeekoeien leven. De laatste zeekoeien werden in Arnhem in 1993 en 1995 geboren, dus het gaat om een zeldzame geboorte. Ook in de rest van Europa komen zeekoeiengeboortes maar weinig voor. In Europese dierentuinen leven in totaal namelijk slechts 35 Caribische zeekoeien: 21 mannetjes en 14 vrouwtjes.

Geboortepiek

Vrouwtjes zijn normaliter met ongeveer vijf jaar geslachtsrijp, mannetjes pas met negen jaar. Paringen en geboortes vinden het hele jaar rond plaats, maar in de zomermaanden is er wel een geboortepiek. In de wat gematigdere streken van het verspreidingsgebied last de zeekoe een paringstop in tijdens de winter.

Kwetsbaar tot bedreigd

Caribische zeekoeien leven in het rond de Antillen en in de buurt van Florida, Vanwege de lange draagtijd (12 tot 14 maanden) en het feit dat een jong ongeveer 2,5 jaar bij de moeder blijft, krijgen Caribische zeekoeien in het wild niet vaak jongen. De populatie groeit dus niet zo snel. Ze daarom worden als kwetsbaar beschouwd en hebben van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN de classificatie ‘endangered’ (bedreigd) gekregen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden