Gelderse jongeren meest actief als vrijwilligers bij stembureaus

Jongeren uit Gelderland voelen zich sterk politiek betrokken. Van alle provincies in ons land zijn in Gelderland de meeste jonge vrijwilligers actief bij stembureaus, zo blijkt uit een onderzoek van de Gelderlander.

Het berichte haalde gisteren het landelijke journaal, waarbij verschillende Gelderse jongeren aan het woord kwamen.

Meer mensen nodig dan andere jaren

Exacte cijfers zijn er niet, maar meer dan de helft van de Gelderse gemeentes geeft aan dat in vergelijking met voorgaande jaren veel meer jongeren aan de slag willen in de stemlokalen.

Om aan alle coronamaatregelen te kunnen voldoen en om ervoor te zorgen dat er niet alleen op woensdag 17, maar ook maandag 15 en dinsdag 16 maart gestemd kan worden, zijn er sowieso veel meer mensen nodig om alle stembureaus te bemannen. Een kleine 13.000 mensen werken er mee in Gelderland.

Al in december begon het ministerie van Binnenlandse Zaken een wervingscampagne, waarbij vooral naar jongeren en studenten wordt gezocht. Dit omdat vanwege corona verwacht werd dat minder ouderen dan voorheen zich zullen aanmelden als stembureaulid.

Studentenvakbonden

Het ministerie werkte voor de actie om jongeren te bereiken samen met verschillende studenten- en jongerenorganisaties, waaronder de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen