Replica Horsa glider op ware grootte in september in Oosterbeek

Een replica van de Horsa Glider, gebruikt in de slag om Arnhem, komt naar Oosterbeek. Het kostte vrijwilligers van de Royal Airforce (RAF) in het Engelse Shawbury dertien jaar om een replica op ware grootte te bouwen.

Het duurde nog eens vijf jaar voor er een plek werd gevonden voor dit enorme zweefvliegtuig en wel hier in Nederland.

Grote impact

Zo’n 600 Horsa gliders landden in drie septemberdagen van 1944 op diverse plekken in onze gemeente. Na de verloren Slag in Arnhem werden ze massaal vernietigd door de Duitsers. Er bleef daarom weinig over van dit belangrijke stuk van de Tweede Wereldoorlog. Deze Horsa’s hadden een enorm aandeel  in Operatie Market Garden. Niet alleen brachten zij de meeste geallieerden over, ook al het materieel kwam met de Horsa.

75 jaar Market Garden

Op 21 juni kwamen vier diepladers vanuit de haven met de rompdelen en de vleugels aan op Vliegbasis Soesterberg. De vijfde dieplader (met het staartdeel) komt aanstaande maandag. De delen worden eerst schoongemaakt en gerestaureerd. Vervolgens gaan ze begin september naar Oosterbeek om in elkaar gezet te worden. De Horsa komt naar Oosterbeek voor de 75 jarige herdenking van Market Garden. Daarna gaat het gevaarte naar zijn definitieve bestemming in Museum Overloon in Brabant.

Een hele operatie waar ook jouw hulp bij wordt gevraagd, bekijk de video hierboven en wil je bijdragen, mail naar [email protected]

Dit bericht is afkomstig van Renkum Nieuws

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden