Stads- en streekvervoer Gelderland plat op 28 mei

Foto: FNV

Ook werknemers van het stads- en streekvervoer in Gelderland doen dinsdag 28 mei mee met de grote OV-staking voor een goed pensioen voor iedereen. In Rivierenland (Arriva), in Lelystad en omgeving (Connexxion) en op de Veluwe (Keolis) wordt dinsdag gestaakt in het openbaar vervoer.

Alleen bij Keolis in Utrecht wordt niet gestaakt. De overige vervoersmaatschappijen in de stad en de provincie Utrecht staken wel.

Vorige week leek het erop dat in Utrecht en Gelderland het streekvervoer niet zou staken, maar inmiddels heeft ook het ov-personeel uit die provincies laten weten mee te staken voor een #goedpensioen voor iedereen.

Landelijk 24-uurs OV staking op 28 mei

Dit betekent, dat op de Achterhoek na, in de rest van het land door trein, tram en buspersoneel 24 uur wordt gestaakt. Ook veerponten varen niet op dinsdag 28 mei. Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.’

In andere sectoren roepen de vakbonden alle werkenden op om de dag erna het werk neer te leggen, tijdens de pensioenactiedag woensdag 29 mei.

Eisen voor een goed pensioen

Eind vorig jaar is het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen vastgelopen. De bonden voeren actie met als drie belangrijkste eisen:

• Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat ook mensen met zwaar werk en ploegendiensten gezond hun pensioen kunnen halen.
• Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen. Ook willen we dat de negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel worden opgevangen.
• Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

Kijk op www.fnv.nl/goedpensioen voor meer info en lees waarom werknemers 28 en 29 mei in actie komen voor een goed pensioen voor iedereen.

18 maart staking afgebroken door aanslag

Op maandag 18 maart hielden FNV, CNV en VCP al een actiedag voor een goed pensioen waar 40.000 mensen aan deelnamen. Toen werd al gestaakt in de bouw en de metaal en legden werknemers van NS en het stadsvervoer het werk voor 66 minuten neer in de ochtendspits. Door de vreselijke gebeurtenissen in Utrecht moest die actiedag halverwege worden afgebroken. Omdat het kabinet nog steeds niet ingaat op de eisen rond AOW en pensioen, komen de vakbonden 28 mei opnieuw in actie.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden