Jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperking AanZet!

Foto:

13 februari 2018

Voor de presentatie van de resultaten van de onderzoeksprojecten ‘AanZet in de WijKring’, ‘AanZ€t met geld’ en ‘AanZet naar volwassenheid’, organiseerde HAN SOCIAAL op 25 januari het symposium ‘Jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperking (LVB) AanZet!’. Het gaat om inclusief praktijkonderzoek: jongvolwassenen met een LVB zijn betrokken als deelnemer, maar ook als co-onderzoeker. 

Gewoon Bijzonder

Gehoord bij het getekend verslag op het symposium Jongvolwassenen met LVB: 'Je voelt dat je als co-onderzoeker niet alleen bent met problemen. Tijd hebben voor elkaar, voor samen werken en beslissen' (foto: DSiN)

Gehoord bij het getekend verslag op het symposium Jongvolwassenen met LVB: ‘Je voelt dat je als co-onderzoeker niet alleen bent met problemen. Tijd hebben voor elkaar, voor samen werken en beslissen’ (foto: DSiN)

De gedeelde en verbindende factoren van de onderzoeksprojecten zijn participatie en inclusie van ervaringsdeskundigen. De projecten zijn door ZonMW gefinancierd via de praktijkgerichte subsidieronde van Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten.

AanZet projecten

Deelnemers stemmen over stellingen van het project WijKring (foto: ZonMw)

Deelnemers stemmen over stellingen van het project WijKring (foto: ZonMw)

De 3 op het symposium gepresenteerde projecten zijn:

  • AanZet in de WijKring
    Ondersteuning van mensen met LVB in de wijk, doordat zij zich vanuit hun talenten inzetten voor de wijk én voor elkaar.
  • AanZet naar volwassenheid
    Overgang van jeugd naar volwassenheid bij jongeren met LVB. De ervaringen en wensen in de begeleiding die zij krijgen rondom hun 18e levensjaar staan hierin centraal.
  • AanZ€t met geld
    Financiële zelfredzaamheid van jongeren met LVB. Hoe kunnen deze jongeren het beste geholpen worden om zelf goed met geld om te gaan?

Empowerment onderzoek

Het symposium is tot stand gekomen is samenwerking met de HAN minor Mensen met een lichte verstandelijke beperking en met een groot aantal organisaties waaronder Gemeente Nijmegen, Pluryn, Het Interlokaal-Tandem en Radboudumc.

De manier waarop de projecten zijn uitgevoerd, leverde voor de betrokkenen al tijdens het proces resultaten op. ‘We noemen het ook wel empowerment onderzoek’, licht Lisbeth Verharen, HAN lector Versterken van Sociale Kwaliteit toe.

Het symposium is ook bezocht door een divers publiek, zoals jongvolwassenen met LVB, studenten, docenten, sociaal werkers, beleidsmedewerkers. ‘Er was veel ruimte voor interactie en uitwisseling,’ stellen HAN-onderzoekers Maaike Hermsen en Ida van Asselt.

‘Het komende half jaar ronden we deze projecten af met een rapport/artikel en leggen we de laatste hand een voorlichtingsfilm over WijKringen en over het ondersteunen bij het goed omgaan met geld.’

Bronnen: HAN, ZonMw

article
38602
13 februari 2018 Voor de presentatie van de resultaten van de onderzoeksprojecten ‘AanZet in de
https://arnhem.nieuws.nl/lokaal/20180213/jongvolwassenen-met-lichte-verstandelijke-beperking-aanzet/
2018-02-13T00:00:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/21/2018/02/13130725/aanzet-symposium-lvb-25jan2018-stemmen-over-stellingen-project-wijkring1.jpg
Lokaal