Schutterij van de Clingelbeeck strijdt om nieuw koningschap

Foto:

De Schutterij van de Clingelbeeck strijdt op 31 augustus om het nieuwe koningschap. Voorafgaand aan het schuttersfeest is er een rondgang door de buurt. Het feest wordt muzikaal afgesloten.

De nieuwe bewoners van de wijk Hoogstede-Klingelbeek worden dit jaar geconfronteerd met een aloude geschiedenis die terug gaat tot 1644. Voor het eerst zullen zij de vlaggen zien wapperen aan de vele gevels in de wijk. De optocht voorafgegaan door de Airborn Mallet Band zal als kennismaking langs hun nieuwe huis trekken.
In 1644 was De Clingelbeeck een gemeenschap van verspreide huizen, boerderijen en molens, onbeschermd buiten de veilige stadmuren van Arnhem. Lid zijn van de Schutterij bood een vangnet  in tijden van onraad en bedreiging, maar ook een verplichting in het schutten (beschermen) van gronden en bezittingen. In 1693 schenkt  Mr. van Ruyven, eigenaar van Klein Mariéndaal,  de Schutterij een stuk land om haar activiteiten op te houden en op de papegaay te schieten. Waarschijnlijk als dank voor bewezen schutsdiensten.
 
Programma
Om 13.00 uur vanaf het parkeerterrein van het Elektrum begint de rondgang door de buurt. Het muziekkorps Airborne Mallet Band gaat voorop. Gevolgd door een koets getrokken door twee paarden waarin de huidige koning Marco Bakker samen met zijn gade en kinderen zitten en zullen zwaaien naar alle toegestroomde bewoners van de wijk Hoogstede Klingelbeek. In alle straten van de wijk wapperen de kleurrijke vlaggen van de Schutterij en zorgen voor een Toscaanse sfeer.
 
Het Schuttersveld aan de Klingelbeekseweg is feestelijk ingericht, want naast het schieten staat gezelligheid voorop. Er zijn speelmogelijkheden voor de kinderen: schminken, springkussen en het (kindvriendelijke) laserschieten. Voor het publiek is er de mogelijkheid om een schot te wagen met een kruisboog. Aan het eind van de middag volgt dan nog een optreden van de Reflexion Band, zodat na afloop van het Koningschieten de nieuwe Koning en Koningin even alles van zich af kunnen swingen. Aan een hapje en een drankje zal het niet ontbreken.
De Schutterij nodigt alle buurtbewoners en belangstellenden van deze  bijzondere historische traditie uit om het jaarlijkse schuttersfeest mee te vieren op zondag 31 augustus 2014 op het terrein tegenover tandartsenpraktijk Rijnzigt aan de Klingelbeekseweg 134 te Arnhem.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden