Diverse activiteiten rond Keti Koti

Foto: Keti Koti

Dit jaar wordt er voor de tweede keer Keti Koti gevierd in Arnhem. Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’.

Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Geschiedenis

Op 1 juli 1863 werd de trans-Atlantische slavernij in de toenmalige Nederlandse gebiedsdelen (Suriname, voormalige Nederlandse Antillen en Aruba) omgezet in “onder staatstoezicht”. Dit betekende de officiële afschaffing van de slavernij. De daadwerkelijke vrijheid van tot slaaf gemaakten vond in Suriname, echter pas tien jaar later plaats op 1 juli 1873. Op de voormalige Nederlandse-Antillen werd een deelpacht systeem ingevoerd. Dit hield in dat op papier de tot slaafgemaakten vrij waren, maar de meesten bleven op de plantages werken als deelpachters.

Kennis van Keti Koti vergroten Keti Koti

Deze periode betekende het einde van meer dan 300 jaar slavernij. Het Comité 30 juni – 1 juli vindt het belangrijk om in Arnhem, de kennis van Keti Koti te vergroten, te herdenken en de vrijheid te vieren vanwege onze gezamenlijke geschiedenis: de plantage eigenaren die investeerde in onze stad en de nazaten van tot slaaf gemaakten die inwoners zijn van onze stad. Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’, maar Stichting Comité 30 juni – 1 juli wil juist ketenen van verbroedering smeden in de stad door samen met culturele partners te werken aan educatie, algehele publieksvoorlichting, herdenking, viering en stil te staan bij de kernwaarde van vrijheid dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren.

Diverse activiteiten

Rozet en het Comité 30 juni- 1 juli Arnhem staan hier, samen met diverse andere Arnhemse organisaties, met diverse activiteiten bij stil.
Kijk voor het complete programma van Keti Koti Arnhem op ketikotiarnhem.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen