Chinees Nieuwjaar: vandaag begint het Jaar van de Os

Foto: Pixabay

Vandaag is de eerste dag van het Jaar van de Os, ofwel het jaar 4719 in de Chinese kalender. Voor Chinezen over de hele wereld, dus ook in Nederland, de belangrijkste feestdag van het jaar.

Normaal gesproken wordt dat gevierd door met de hele familie te eten. Dat kan dit jaar niet, door corona. Veel Chinese gezinnen zullen dus waarschijnlijk het begin van het Jaar van de Os thuis in kleine kring vieren.

In de grote steden, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, organiseren de Chinese gemeenschappen onder andere omstandigheden nieuwjaarsfeesten met leeuwendansen en vuurwerk. Ook dat ging dit jaar niet door.

China: niet naar familie

In China zelf gaat onder normale omstandigheden iedereen voor Chinees Nieuwjaar naar huis, naar familie, hoe ver die ook weg woont. Dit jaar heeft de Chinese overheid dat afgeraden, om nieuwe uitbraken van het coronavirus te voorkomen.

Chinees nieuwjaar heeft ook een grote invloed op de wereldeconomie is groot: een flink deel van de wereldhandel ligt twee weken stil, omdat grofweg een op de vijf mensen op de wereld feest viert. Fabrieken produceren twee weken niets, en dat heeft ook gevolgen voor Nederlanders die handel drijven met China.

Chinese dierenriem

De jaren op die kalender zijn verdeeld in cycli van 12 jaar. Dat betekent dat het volgende Jaar van de Os over 12 jaar zal plaatsvinden. Vorig jaar was het Jaar van de Rat, het eerste dier op de Chinese dierenriem. De os is het tweede in de cyclus en staat symbool voor hard werken en betrouwbaarheid.

Volgens de mythe organiseerde de Jade-keizer op zijn verjaardag een race voor een groep dieren, waarvan de resultaten de volgorde van de Chinese dierenriem bepaalden. De legende wil dat de rat in staat was om mee te liften op de rug van de os, en vlak voor de finish van de os af te springen. Zo kwam hij als eerste over de streep en werd hij het eerste dier in de cyclus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen