Cultuurprijs Arnhem voor ontwerpster Mirte Engelhard

Mirte Engelhard (l) met wethouder Catelijne Bouwkamp bij de opening van de manifestatie Arnhem Plasticvrij.
Foto: Armhem Nieuws

Op 29 januari is de Cultuurprijs Arnhem uitgereikt aan Mirte Engelhard. De uitreiking vond vanwege de huidige lockdown plaats aan de voordeur van haar atelier in het Modekwartier.

Mirte Engelhard ontving een cheque van €5.000. De bekendmaking is te zien op de website www.arnhemseuitnacht.nl.

Grote verbindingskracht

De winnares wordt geroemd om haar grote verbindingskracht. Over Mirte Engelhard zegt de jury: “Play hard. Work hard. Mirte Engelhard is niet zomaar een ontwerper. Zij verbindt de stad Arnhem met mode en ze slaat een brug tussen opleiding en praktijk. De combinatie tussen high fashion en prêt-à-porter is haar niet vreemd. Bovendien is ze zeer actueel. Ze ontwikkelde tijdens de eerste lockdown een comfortabele voor-in-huislijn. Daarnaast is zij een influencer voor diverse generaties en is ze maatschappelijk geëngageerd. Haar reikwijdte vanuit het Modekwartier is groot. Mirte Engelhard zet zich in voor wereldvrede en duurzaamheid.”
De andere genomineerden waren Ruben Chi en Machinery of Me.

Over Mirte Engelhard

CultuurprijsMirte Engelhard studeerde Fashion design aan ArtEZ in Arnhem. Haar winkel en atelier zijn gevestigd in het Modekwartier, de creatieve hotspot waar zij mede invulling geeft aan onder andere de Nacht van de Mode. Zij is een ontwerper met een missie. Naast haar geheel eigen signatuur zet zij zich in voor wereldvrede en duurzaamheid. Ze gaat voortdurend samenwerkingen aan met een interdisciplinair karakter. Zo stelde zij op basis van indringende gesprekken tussen vluchtelingen van nu, de nieuwe Arnhemmers, en evacués uit de Tweede Wereldoorlog een kledinglijn samen onder de titel Impact of War. Ook ontwerpt zij voor urban artiesten en geeft les in de ambulante zorg en aan RijnIJssel.

Arnhemse Uitnacht verplaatst naar 3 september

CultuurprijsDe Arnhemse Uitnacht wordt verplaatst naar vrijdag 3 september 2021. Deze beslissing is genomen door het bestuur van de stichting Culturele Evenementen Arnhem in overleg met de partners van Cultuur Netwerk Arnhem. Voorzitter Jenny Doest: “Wij hebben er zin in om samen met de kunst- en cultuurinstellingen de Arnhemse Uitnacht op 3 september te organiseren. Op die datum willen we samen het nieuwe culturele seizoen inluiden. Nu eens niet, volgens traditie, tijdens een koude nacht in januari, maar aan het einde van de zomer.”

Initiatiefnemer van de Cultuurprijs

De gemeente Arnhem is initiatiefnemer van de Cultuurprijs Arnhem en gaf de opdracht aan de Arnhemse Uitnacht om deze stimuleringsprijs jaarlijks uit te reiken. De laureaten:

  • zijn talentvolle makers, organisatoren of initiatieven die (nog) geen structureel gefinancierde verbintenis hebben;
  • leveren een bijzondere en/of vernieuwende bijdrage aan het culturele landschap van Arnhem;
  • versterken en geven betekenis aan het culturele imago van Arnhem.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5.000. Eerdere winnaars zijn Arnhemse Meisjes, Louise te Poele, Maison the Faux, Donnerwetter, Code Rood/Motel Spatie en Facing Pages.
De Arnhemse Uitnacht is een initiatief van Cultuur Netwerk Arnhem waarvan de grootste culturele instellingen van de stad lid zijn. De speciaal opgerichte stichting Culturele Evenementen Arnhem organiseert het evenement. De Arnhemse Uitnacht komt tot stand door bijdragen van de deelnemende kunstenaars, organisaties, instellingen én Gemeente Arnhem, Ondernemersfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Rabobank en Vrienden van theater.

Over de Cultuurprijs Arnhem

De jury van de Cultuurprijs Arnhem, bestaande uit Eve Hopkins (De Nieuwe Oost), Inge Pollet (Plaatsmaken) en Stefan Rebergen (LuxorLive), roemt de genomineerden omdat zij ieder vanuit hun discipline met veel zeggingskracht werken; zij stimuleren het culturele veld in Arnhem, maar ook daarbuiten. Alle drie de genomineerden zijn een exportproduct van Arnhem: ze bespelen nationale en internationale podia.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden