Happy Stones duiken overal steeds vaker op

Foto: Elly de Wit

Mogelijk heb je ze al gevonden, zelf gemaakt of verstopt. Het begon onder de noemer Happy Stones, maar ze zijn nu ook bekend als zwerfstenen.

Een Happy Stone is een steen die beschilderd is en die de maker ergens neerlegt om de vinder blij te maken. … De oorsprong van de beschilderde stenen ligt in de Verenigde Staten, waar Bryan Payne in het jaar 2015 met zijn zogenaamde Doodlestones project begon.Een initiatief dat wereldwijd is opgepakt. Een initiatief dat voor iedereen uitvoerbaar is en een lach op gezichten teweegbrengt. Doe ook mee!

Ook in Arnhem zwerven Happy Stones

In alle gemeentes zwerven diverse steentjes rond. Stenen die beschilderd zijn met hoopvolle woorden, gewoon een kleurtje gekregen hebben, leuke tekeningen en ware kleine kunstwerken. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: tover een lach op iemands gezicht en vermaak je met het maken, speuren en verstoppen.
Er zijn verschillende makers; van heuse kunstenaars tot creatieve kinderen. Er zijn diverse Facebookpagina’s te vinden. Er staan berichten op over vindplaatsen, met foto’s van de gevonden stenen. Bij sommige vragen ze een melding te doen waar de steen gevonden is. Andere vragen een foto te maken om zo de maker te laten weten dat de steen gevonden is. Weer andere sturen er op aan om de steen verder te verstoppen, of dat ze mee genomen mogen worden naar huis. Ook Arnhem heeft sinds kort een eigen Happy Stones FB pagina, met foto’s van door de hele stad  gevonden stenen.

Happy Stones vz (veluwezoom)

Michelle Hennekes van Happy Stones vz (veluwezoom) vertelt: “Afgelopen april 2020 kwam ik via mijn hobby geocaching in contact met happy stones. Stenen die je blij maken of een kleine glimlach brengen. Op het moment dat ik mijn eerste steen vond kwam deze precies op het goede moment, ik had echt wat vrolijkheid nodig. Ik ben gaan zoeken waar deze steen vandaan kwam en kwam op een Happy Stones groep in de buurt van Rotterdam terecht, een behoorlijk eind bij de gemeente Rheden vandaan dus.
In de buurt van Rheden was op dat moment nog geen Happy Stones groep, waardoor ik besloot de vrolijkheid die ik vond in het vinden van een mooie steen, voort te zetten met mijn eigen Facebookgroep. Ik richtte Happy Stones VZ (veluwezoom) op en maakte vanaf dat moment mijn eigen stenen. Ik kocht stenen, acrylverf(stiften) en transparante lak en verzon een tekst voor op de achterkant van de stenen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de vinders weten wat ze met de stenen moeten/mogen doen (meenemen of laten zwerven) en waar ze de gevonden stenen kunnen melden. Ik begon in Dieren en Velp met verspreiden van mijn Happy Stones. Daarnaast stopte ik ze in geocaches.”

Happy Stones groep bij Rotterdam

“Tijdens de Sinterklaas periode kwam er een oproep van de Happy Stones groep bij Rotterdam. Zij wilden stenen met pietjes en cadeautjes maken voor kinderen om zo de kinderen toch een leuk feest te geven. Daar hadden ze alleen wel wat hulp bij nodig. Samen met mijn moeder maakte ik bijna tweehonderd Happy Stones met pietjes en cadeautjes erop en verstopte deze in Dieren en Velp. Er werden heel wat stenen gevonden en gemeld op onze Facebookpagina. Iedereen vond het een geweldig idee.
Het hoeven geen gigantische kunstwerken te zijn, de simpelste tekeningetjes zijn al leuk om een glimlach te brengen. Er zijn ook mensen die echt prachtige kunstwerken maken op stenen, daar hebben wij er ook een paar van in onze groep. Als steenkunstenaars vinden wij het belangrijkste dat de kunstenaars plezier hebben in het maken en de vinders blij worden van het vinden van onze Happy Stones,” aldus Hennekes.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden