Van echtscheidingsvoorstelling naar luisterverhaal

Foto: Wouters en Sars Producties

Elk jaar krijgen 75.000 kinderen te maken met een echtscheiding. Theatermakers Wendelien Wouters en Sylvia Sars van Wouters en Sars Producties besloten over dit lastige thema een voorstelling te maken. Ze gingen met 1 papa + 1 mama + 2 huizen op tournee en zagen ontroerde kinderen, docenten en ouders.

Helaas is het, zeker in coronatijd, niet mogelijk om alle kinderen in het theater te ontvangen. De Arnhemse theatermakers duiken daarom de studio in voor een luisterversie van het verhaal.

Veel herkenning en troost

“We kregen zulke mooie reacties op deze voorstelling. Het is jammer als we daar niet meer mee doen. Zeker nu we horen dat het juist in coronatijd een moeilijke periode kan zijn voor gezinnen. Dan is ons verhaal een mooie opsteker,” vertelt Sylvia Sars. Maar liefst 750 kinderen van acht basisscholen dachten middels verschillende workshops mee over de inhoud van de voorstelling. “Zo bouwden ze mee aan het decor en bij de workshop improvisatie konden we hun belevingswereld polsen. De kinderen vertelden honderduit over hun eigen leven en dat van vrienden en buurkinderen. De kinderen bedachten De Scheitband waar grote zus en kleine zus mee optreden. En ze kwamen met praktische ideeën; koop een tweede hond zodat ze bij papa én bij mama een hond hebben. Met alle input maakten we een voorstelling waarin kinderen veel herkenning en troost vinden.”

Aantal taboes doorbroken op laagdrempelige manier

Kinderen praten meestal niet snel over de scheiding van hun ouders en de impact op hun leven. Door de theatervoorstelling over het leven van grote zus en kleine zus wordt op een laagdrempelige manier een aantal taboes doorbroken. “We nemen je mee door de emoties die komen kijken bij een scheiding. Het is een grappig en indringend verhaal geworden, aangevuld met pakkende liedjes,” legt Sylvia Sars uit.

Audioproductie aan te bieden via een website

Juist nu in coronatijd kan het voor gezinnen een moeilijke periode zijn waarin relaties onder druk staan, met soms echtscheidingen tot gevolg. Terwijl de theaters gesloten zijn, is de behoefte aan ondersteuning voor kinderen met gescheiden ouders groot. Theatermakers Wouters en Sars willen de voorstelling daarom bewerken tot een luisterverhaal om zo meer kinderen bij te staan in een lastige periode. Een goed luisterverhaal vraagt om een nieuw concept rondom de voorstelling. Wendelien Wouters: “We willen het verhaal bewerken en daarna met musicus, producer, componist en arrangeur Taco Nieuwenhuizen de studio in. Dit kost tijd en het is een vak apart. Hij gaat onze stemmen opnemen, we gaan de liedjes inzingen, hij monteert de prachtige soundscape uit de voorstelling, maakt verrassende overgangen en ondersteunt het verhaal met geluiden.” Het plan is om de audioproductie aan te bieden via een website. Ook willen de theatermakers het luisterverhaal verspreiden via hun netwerk van therapeuten en scholen.

Voorbeelden van reactiesluisterverhaal

Oscar, 7 jaar: “Scheiden is stom, de voorstelling super leuk.”
Julia, 11 jaar: “Ik lijk een beetje op grote zus. Ik ben ook vaak boos op mijn ouders over de scheiding.”
Minke, 8 jaar: “Kleine zus wilde haar moeder blij maken, dat probeer ik ook vaak.”
Ronja, 9 jaar: “Ik moest soms bijna huilen, want ik moest aan thuis denken. Maar ik moest ook lachen.”

Eigenzinnig, raak én grappig

Wouters en Sars Producties maakt muziektheatervoorstellingen voor grote en kleine mensen die gaan over thema’s in de wereld van nu. Ze maken lastige onderwerpen op eigenzinnige, rake én grappige wijze bespreekbaar met eigen teksten en liedjes. De voorstellingen hebben humor en vaart. Sylvia Sars studeerde lichte muziek/zang aan het conservatorium en ontwikkelde zich in het acteren, regisseren en lesgeven. Ze specialiseerde zich als docent en uitvoerder in nieuw muziektheater. Wendelien Wouters werkt als (online) presentator en dagvoorzitter. Ze studeerde docent theater en schoolde zich in het vak van trainingsacteur. Ze richtte de Gelderse Muziektheaterschool GRID op en maakte tientallen theaterproducties.

Crowdfundactie gestart

Voor het realiseren van de professionele opnames zijn de theatermakers een crowdfundactie gestart bij Voor de Kunst. Wil je helpen? Doneer op www.voordekunst.nl. Kijk voor meer informatie en ook naar de video hier.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden