Muziek Op het Puin eindelijk opnieuw opgevoerd   

Foto: Het Geldersarchief

In mei 2021 was het 75 jaar geleden dat het muziektheaterspektakel Op het Puin plaatsvond. Een legendarisch schouwspel bedoeld als hart onder de riem voor Arnhemmers bij de heropbouw van de stad na de oorlog.

Onlangs werd de verloren gewaande partituur teruggevonden. Op 10 oktober, tijdens de Dag van de Arnhemse geschiedenis, zal de originele muziek na al die tijd weer klinken.

Verwoeste Eusebius

Op het Puin vond plaats op de puinhopen van De Eusebius vanwege de eerste Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog in 1946. Het was muziektheater waaruit hoop voor de toekomst sprak tijdens de wederopbouw van de verwoeste stad na de Slag om Arnhem. Er werkten zo’n vijfhonderd Arnhemse jongeren, drie koren, de Arnhemse Orkest Vereniging, acteurs en andere betrokkenen mee aan de uitvoering. Zo’n zestienduizend bezoekers, waaronder prinses Juliana en prins Bernhard, zagen het spektakel vanaf de markt, richting de bijna geheel verwoeste Eusebiuskerk.

Erfgoedcentrum in Rozet

Na een lange zoektocht werd de partituur teruggevonden door een muziekbibliothecaris van het Erfgoedcentrum in Rozet. Samen met Muziektheater De Plaats blaast Rozet het stuk nieuw leven in. De originele muziek, gecomponeerd door Robert de Roos, zal opnieuw ten gehore worden gebracht door De Koninklijke Harmonie, Muziektheaterkoor De Plaats en gastmusici. Het concert is de aftrap van een gevarieerde programmareeks rondom de herleving van het stuk.

Informatie

De voorstelling op woensdag 10 oktober, om 13.00 uur en 15.30 uur in Musis. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Deze kun je bestellen via Musis. De toegangsprijs is €15,-. De opvoering is ook te volgen via een livestream. Toegang tot de livestream bedraagt €5,-.
Kijk voor het gehele programma rondom de herleving van het stuk op www.ophetpuin.nl.

op het puin

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden