Koekkoek op bezoek: vanaf 10 oktober in Museum Veluwezoom, Kasteel Doorwerth

Foto: Museum Veluwzoom

Museum Veluwezoom en het B.C. Koekkoek-Haus te Kleef organiseren samen met Geldersch Landschap en Kasteelen in Kasteel Doorwerth de tentoonstelling Koekkoek op bezoek.

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Deze tentoonstelling start op 10 oktober  en is te zien tot de zomer in 2021.

Koekkoek op bezoek

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Barend Cornelis Koekkoek, door zijn tijdgenoten prins der landschapsschilders genoemd, zette bewust de stap naar de provincie om daar de natuur en de bijzonderheden van de uiterwaarden van de Rijn, de stuwwallen uit de ijstijd, de aangrenzende bossen en de kastelen op het doek vast te leggen. Koekkoek wilde de eigen omgeving ontdekken en het echte leven weergeven. De schoonheid lag voor de deur.

School der Kleefse Romantiek

In 1834 verhuisde Koekkoek naar Kleef, een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapsschilders om te werken. In zijn voormalige woonhuis is nu het B.C. Koekkoek-Haus gevestigd, een museum gespecialiseerd in onder andere Nederlandse landschapskunst uit de Romantiek. In verband met de tijdelijke sluiting van het Koekkoek-Haus vanwege renovatiewerkzaamheden zijn de hoogtepunten uit de collectie binnenkort te zien in Museum Veluwezoom. Daar is de kern B.C Koekkoek, zijn familie en zijn school der Kleefse Romantiek met werken van onder anderen Cornelis Lieste, Willem Bodeman en Johannes Warnardus Bilders. Als Nederlander ging Barend Cornelis Koekkoek naar het buitenland, nu keert hij tijdelijk terug naar zijn vaderland.

Praktische informatie

De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangskaartje van kasteel Doorwerth. Vanwege de corona maatregelen bezoek je eerst de andere ruimten in het kasteel. Via www.glk.nl/doorwerth kun je een toegangskaartje voor het kasteel kopen of onder de activiteiten een toegangskaartje voor alleen de tentoonstelling.
Wil je alleen de Koekkoek op bezoek tentoonstelling (drie zalen) bezoeken? Kom dan van dinsdag tot en met zondag tussen 10.45-11.45 uur en 16.00-17.00 uur. Je kunt hiervoor apart een ticket boeken via www.glk.nl/doorwerth.
Tip: Combineer jouw bezoek aan de tentoonstelling met een brunch of lunch in Kasteelcafé de Zalmen. Informatie over de verschillende arrangementen vind je bij www.dezalmen.nl. Reserveren is noodzakelijk via [email protected].

Bereikbaarheid Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is aan de Fonteinallee 2 in Doorwerth is niet bereikbaar per openbaar vervoer.
Volg de A50 Den Bosch – Arnhem. Neem de afslag N225 richting Oosterbeek. Bij stoplichten / restaurant Kievitsdel volg de borden naar kasteel Doorwerth.
Wel op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is.Koekkoek

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer Middeleeuws kasteel, prachtig gelegen in de noordelijke uiterwaarden van de Rijn aan de rand van de Veluwezoom. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen en ontwikkelde zich in de loop van honderden jaren tot een imposant gebouwencomplex met hoofd- en voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar dankzij een ingrijpende restauratie prijkt het nu weer in zijn 17de-eeuwse glorie. Een aantal vertrekken in het kasteel is ingericht in oude stijl: je kunt daar de vroegere sfeer horen, zien en ruiken. Verder zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel en de jacht en de bosbouw en Nederland en is Museum Veluwezoom gevestigd in het kasteel.

Museum Veluwezoom

Museum Veluwezoon verzamelt, onderhoudt en exposeert werken van de kunstenaars, die aan de Veluwezoom woonden en werkten vanaf 1840 tot heden. Het museum huist in Kasteel Doorwerth.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden